Zdravje

Paličice za čiščenje ušes so zelo nevarne

P.R.
23. 9. 2017, 17.00
Deli članek:

V STROKOVNI REVIJI Journal Otolaryngology – Head and Neck Surgery so ameriški otorinolaringologi objavili opozorila glede neprimernega čiščenja ušesne votline.

Dreamstime
Na vsakih 14 dni si sluhovoda namažite s kapljico parafinskega olja in ju tako zaščitite.

Če imate dobro delujočo evstahijevo trobljo, pomaga že, če zazehate, pogoltnete slino ali si zatisnete nos in skozenj pihnete ob zaprtih ustih.

Poleg paličic za čiščenje ušes mnogi posegajo tudi po drugih predmetih, ki pa lahko povzročijo hude poškodbe, kot so ureznine ušesnega kanala, poči lahko bobnič ali se poškoduje slušna kost. Našteto lahko vodi do številnih resnih posledic, denimo zvonjenja v ušesih, vrtoglavice ali celo izgube sluha.

Zdravega, lepo odprtega sluhovoda, ki je nepoškodovan in neprizadet s kožnimi obolenji, ni treba čistiti. Obrišemo le ušesno maslo z vhoda v sluhovod.

Pustite ušesno maslo pri miru!

Kaj pa ušesno maslo? Tudi glede slednjega so podali opozorila. Seveda je povsem normalno, da si želimo imeti čista ušesa, a odstranjevanje masla, ki se izloči iz ušes, bo povsem dovolj za ohranjanje higiene. Odstranjevanje ušesnega masla v globini ušesne votline strogo odsvetujejo. Naše telo namreč maslo proizvaja zato, da uho ohrani zaščiteno in navlaženo. Na lepljivo zaščito se prilepita umazanija in prah, torej ušesno maslo preprečuje, da bi slednja zašla v notranjost ušesa. »Vsi imamo ušesno maslo in prav je tako. Težava nastane, če ga je preveč, tedaj se lahko pojavijo simptomi, kot so bolečine ali krvavitev. V tem primeru ne odlašajte z obiskom zdravnika,« svetuje otorinolaringolog dr. Seth Schwartz.

Nabiranje vode v ušesih je zelo nadležno. To lahko preprečite, če si lase umivate z glavo, nagnjeno navzdol, ali z uporabo ušesnih čepkov.

Preveč ušesnega masla

Če se v ušesu začne tvoriti čezmerna količina ušesnega masla, poiščite pomoč zdravnika. »Ušesno maslo lahko namreč zatrdi, pojavi se vosku podobna snov, ki lahko povzroči poslabšanje sluha. V tem primeru si ne poskušajte pomagati na lastno pest. Z vatiranimi palčkami lahko namreč ušesno maslo potisnete še globlje v ušesni kanal in tako povzročite poškodbo bobniča,« pojasnjuje dr. James Battey, direktor Ameriškega nacionalnega inštituta za gluhe in gluhoneme.