RAK

Najbolj so ogroženi moški po 40. letu

ud
17. 9. 2017, 16.30
Deli članek:

V kombinaciji s pitjem alkohola je kajenje povezano z nastankom več kot 90 odstotkov vseh rakov ustne votline in grla. Zobozdravnik lahko pravočasno odkrije raka ustne votline.

Profimedia
Rak ustne votline sploh ni tako redek, saj ima petodstotni delež med vsemi rakavimi obolenji.

Čeprav je ustna votlina dobro vidna, je diagnoza po navadi prepozna, ker pacienti neredno hodijo na preglede k zobozdravniku.

Vedite, da se vsaka sprememba sluznice, še posebej če traja nekaj tednov, lahko razvije v raka. V začetni fazi ima rak videz rdeče ali bele lise, lahko je tudi erozija, majhna razjeda ali izrastlina. Na spodnji ustnici se lahko pojavi krasta. V napredovalni fazi raka pa je videti že globoko rano z nepravilno površino, dvignjenimi robovi in trdim dnom. Opazite lahko tudi pravcato izrastlino.

Najpogostejša mesta ustnega raka

Informacije
Seznanite se
Če vam vaš zobozdravnik ne spregovori o vplivu kajenja na zdravje ustne votline, ker nima časa ali iz kakšnega drugega vzroka, ga vprašajte sami!

Polovica ustnih rakov izbruhne na jeziku, še posebej na stranskih robovih in spodnji strani jezika. Pogosto nastane tudi na dnu ustne votline, dlesni, sluznici na zobnem grebenu, obrazni sluznici, nebu. Dvakrat pogosteje zbolijo moški, posebej ogroženi pa so moški po 40. letu starosti.

Vzroki

Poznamo veliko dejavnikov, ki pripomorejo k nastanku in razvoju raka v ustni votlini: tobak v vseh oblikah – kajenje pipe povzroča raka ustnega dna, kajenje cigar raka neba, kajenje cigaret pa raka jezika –, uživanje alkohola povzroča predvsem raka na spodnji ustnici, draženje sluznice zaradi poškodovanih ali gnilih zob, neprimernih plomb ali protetičnih izdelkov, slaba ustna higiena in razni virusi. Raka zdravijo kirurško, po navadi skupaj z obsevanjem in kemoterapijo, vendar je uspeh odvisen od tega, kako zgodaj se bolezen odkrije.

Redno k zobozdravniku!

Ne kadite, ne uživajte alkoholnih pijač, še posebej ne žganih. Poskrbite za popravilo zobovja, pazite na dosledno ustno higieno. Pri sončenju in smučanju si vsaj spodnjo ustnico vedno namažite z zaščitno kremo. Redno, na vsake pol leta, obiskujte zobozdravnika in pohitite k njemu takoj, ko opazite v ustnih kakršnokoli spremembo ali čuden občutek.