Ljudsko zdravilstvo

Zdravilna zelišča, ki bodo pomagala vašim malčkom

P.R.
3. 9. 2017, 14.00
Deli članek:

Dandanes se vse bolj naslanjamo na farmacevtsko industrijo. Tudi pri blažjih težavah včasih prehitro posežemo po »težkem orožju«. Še posebej velja to pri zdravljenju otrok.

Dreamstime
K zdravniku pojdite takrat, ko kljub domačemu zdravljenju ni izboljšanja.

Znanstveno dokazano je, da so zdravilna zelišča pri manjših, običajnih zdravstvenih težavah enako ali celo bolj učinkovita kot industrijski farmacevtski izdelki. Zato je dobro, da naravi, zeliščem in ljudskemu zdravilstvu bolj zaupate, predvsem pa to, da jih bolje spoznate.

Dreamstime
Deluje izredno blago in je primerna tudi za dojenčke. Pomirja krče pri majhnih otrocih. Uživa se v obliki čaja. Odlično se obnesejo tudi kopeli s kamilico, ker jo telo vsrka skozi kožo.

Treba je vedeti, kdaj lahko posežete po zdravilnih zeliščih, kdaj pa je nujna pomoč uradnih medicine in farmacije. Na srečo imate na voljo oba sistema, le modro ju je treba uporabljati. Pri manjših težavah imata vsekakor prednost narava in ljudsko zdravilstvo, pri hujših težavah, ki lahko ogrozijo življenje, pa ni kaj premišljevati. Takrat so farmacevtska zdravila in uradna medicina neprecenljivi, ker učinkujejo hitro in ciljno.

Dreamstime
Kopriva pomaga pri alergijah, ki jih je med našimi otroki vse več. Deluje diuretično, zato je priporočljiva pri urinarnih težavah.

Kdaj lahko ukrepate doma

Pri površinskih odrgninah in urezninah, manjših opeklinah, pikih insektov, prehladih, včasih tudi pri otroku, ki ima že povišano temperaturo in se na splošno slabo počuti. Uspešno mu lahko pomagate z nekaterimi domačimi preizkušenimi zeliščnimi pripravki, ki nimajo nikakršnih stranskih učinkov, tako kot jih ima večina sintetičnih zdravil.

Dreamstime
Janež je sredstvo proti želodčnim težavam. Otroci ga imajo običajno zelo radi. Čaj (ena žlička semen na eno skodelico vode) pomaga pri kolikah, napenjanju, slabi prebavi, bolečinah v trebuhu.

Vaš otrok pa se bo pozdravil enako hitro. Tudi če otroka začne malo boleti uho, kar je pri malčkih zelo pogosto, lahko ukrepate doma. Najbolje je otroku okrog glave in prek ušes oviti topel šal, ga namestiti na toplo in poskrbeti, da bo počival. Če pa ga močno boli in po nekaj urah ni nič boljše, ga nemudoma odpeljite k zdravniku in se ne branite zdravljenja z antibiotikom.

Dreamstime
Krepi imunski sistem, deluje tako preventivno kot kurativno. Zdravilen je pri prehladih, vročini, bolečem grlu. Z vodo razredčena tinktura pomaga pri oteklinah in pikih insektov.

Obvezno k zdravniku

Včasih je treba takoj ukrepati in obiskati zdravnika, ker gre lahko za ogroženost življenja, in uradna medicina resnično rešuje življenja.

Dreamstime
Krepi ves organizem, tudi kosti. Odlično se obnese pri otrocih. Uporabite ovseno slamo in iz nje pripravite čaj (žlica zdrobljene ovsene slame na skodelico vode).

Torej pojdite k zdravniku, kadar domače zdravljenje ni učinkovito in pri otroku ne opazite nobenega izboljšanja v nekaj urah oziroma v enem dnevu; ko je otrok videti že na prvi pogled zelo bolan; ko ima vročino, višjo od 39 stopinj, več kot en dan; ko ima močne bolečine; ko težko diha; ko močno bruha; ko je dehidriran; ko ima opekline in močne alergije.