VROČE, DA PEČE

Pri piku v morju pomaga vroča voda

Zoran Franc
13. 8. 2017, 21.30
Deli članek:

Nadloga v morju niso le ožigalkarji, resne težave lahko povzročijo piki strupenih živali, kot so škarpena in morski pajek. V tem primeru je treba ud, kamor piči, potopiti v vročo vodo.

Profimedia
Morski ježki: čim prej odstranite bodice! Pri odstranjevanju prizadeto območje namočite v kis, pomagajo pa tudi obkladki s kisom, saj pomaga raztopiti ježkove bodice.

Številni so že izkoristili dopust, mnoge še čaka. Vsekakor velja, tako za prve kot tudi za druge, da upoštevajo nekaj pravil, ki med dopustom pridejo še kako prav. Če se vam je nemara primerilo, da vas je v vodi pičila škarpena ali morski pajek, prizadeto mesto potopite v vročo vodo, ki naj ima od 50 do 60 stopinj Celzija. Pomaga tudi, če poleg položite vroč obkladek ali prizadetemu mestu približate kak vroč predmet, morda celo plamen vžigalnika.

Profimedia
Pri ožigu morske vetrnice ravnajte enako kot pri ožigu meduze. Lovke, ki so se prisesale na kožo, sperite z morsko vodo, nato uporabite hladno sladko vodo.

1 uro

prizadeti ud z vbodom škarpene držite v vroči vodi.

Z vročim vztrajajte

Strup je termolabilen in se ob vročini deaktivira. V reševalni službi svetujejo, da se prizadeti ud v vroči vodi namaka čim dlje oziroma tako dolgo, dokler lahko. Priporočljivo je vsaj pol ure, še bolje pa je, če ga še dlje, saj se strup le tako zares deaktivira. V vsakem primeru je dobrodošel obisk zdravnika ali reševalne službe, da se presodi, ali je s poškodovancem vse v redu in ali potrebuje dodatno medicinsko oskrbo.

Če vas piči škarpena ali morski pajek, obvezno obiščite medicinsko pomoč.

Nad meduze s hladno vodo

V jadranskem morju so med plavalci pogosti tudi ožigi meduz in morskih vetrnic. Dobro je, da poškodovani ve, kaj ga je pičilo, in se v trenutku, ko začuti bolečino, ozre okoli sebe, preveri območje in posvari druge. Že ob prihodu se pozanimajte, ali so na območju, kjer boste dopustovali, prisotne meduze, in se tako že preventivno zavarujte. Če bo kljub temu prišlo do meduzinega ožiga, je treba ožigalke s prizadetega mesta sprati že v morski vodi. Nikar jih ne pritiskajte ali drgnite. Strup je shranjen v majhnih mehurčkih, ki jih je treba sprati s kože s čim manj dotikanja. Ob pravilnem izpiranju do hujše kožne reakcije ne bi smelo priti. Ob prihodu iz morja nato mesto ožiga dolgo in temeljito izpirajte s sladko in hladno vodo ter namestite hladilni obkladek.