Nasveti

Pazljivo! Sončne opekline povzročajo raka

U.K.
12. 8. 2017, 13.30
Deli članek:

Večina nasvetov iz Evropskega kodeksa zoper raka zmanjša tudi ogroženost s kroničnimi boleznimi, predvsem z boleznimi srca in ožilja, ki so tudi sicer najusodnejše.

Dreamstime
Poskrbite, da bodo otroci cepljeni po programu, novorojenčki tudi proti hepatitisu B, deklice pa proti humanim papiloma virusom oziroma HPV.

Upoštevajte jih in poskrbite za svoje zdravje.

Ne kadite!

Ne kadite in ne uporabljajte tobačnih izdelkov v nobeni obliki, kadilci pa čim prej nehajte kaditi.

Ne kadite v navzočnosti drugih!

Vaše kajenje lahko škoduje vsem ljudem okoli vas. Ne kadite doma, na delovnem mestu ali v javnih prostorih.

Dreamstime
Omejite jemanje hormonskih zdravil za lajšanje menopavznih težav, saj so povezana z nekaterimi vrstami raka.

Vzdržujte zdravo, normalno telesno težo!

Debelost ogroža z rakom debelega črevesa in danke ter številnimi drugimi rakavimi boleznimi. Vzdržujte normalno težo z uravnoteženo prehrano z veliko zelenjave in sadja ter telesno dejavnostjo.

Dojenje manjša ogroženost z rakom, zato dojite svoje otroke, če je le mogoče.

Vsak dan bodite telesno dejavni!

Omejite čas, ki ga preživite sede. Udejstvujte se v raznih dejavnostih, kot so hitra hoja, tek, kolesarjenje, plavanje, tek na smučeh.

Prehranjujte se zdravo!

Jejte veliko zelenjave, polnozrnatih izdelkov, stročnic in sadja. Ne jejte preveč kalorične hrane, hrane z veliko sladkorja in mastnih živil. Izogibajte se sladkim pijačam. Izogibajte se mesnim izdelkom ter jejte manj rdečega mesa in slanih živil.

Omejite vse vrste alkoholnih pijač!

Za preprečevanje raka je najbolje, da alkoholnih pijač sploh ne pijete. Če že kaj popijete, potem lahko moški največ dve enoti alkoholnih pijač dnevno, ženske pa samo eno (enota pomeni kozarec vina ali malo pivo ali šilce žgane pijače).

Previdno se sončite!

Sončite se pred 11. uro dopoldne in po tretji uri popoldne. Uporabljajte zaščitna oblačila in kreme. Pazite, da vas, še posebej pa otroke, ne opeče sonce. Ne hodite v solarije, UV-svetloba iz žarnic je enako, v nenadzorovanih solarijih pa še bolj nevarna kot sonce. Še posebej so solariji nevarni za mladoletne osebe, zato razložite najstnikom, kako nevarni so.