Bolečine

Nohtov nikar ne strizite »do živega«

Urška Dretnik
12. 8. 2017, 08.00
Deli članek:

Vraščen noht se na eni ali obeh straneh ukrivi in predira obnohtje, kar povzroči vnetje in včasih tudi okužbo. Najpogosteje se to dogaja pri najstnikih in mladih odraslih, pojavi pa se zaradi neudobnih čevljev.

Dreamstime
Nohte enkrat na teden negujte z olivnim oljem.

Tudi nepravilno striženje nohtov povzroči vnetje, vendar če začnemo nohte pravilno negovati kmalu po tem, ko začutimo bolečino, se lahko tega »rešimo«. Kako?

Kje in zakaj?

Noht se najpogosteje vrašča na nožnem palcu, in sicer zaradi neudobnih čevljev, ki pritiskajo na nepravilno pristrižen noht. Zaradi te poškodbe se včasih obnohtna koža razraste in prekrije del nohta. Tveganje za okužbo in vnetje poveča tudi pomanjkljiva higiena nog, te moramo vsak dan umivati in obuvati v čiste nogavice. Nohte na nogah strizimo naravnost in redno, vsak teden, vendar ne smemo zarezati prekratko, saj se potem konice nohta zlahka zarežejo v obnohtje.

Ali se mi noht vrašča?

Vraščenega nohta ni mogoče prezreti. Okoli nohta je vse razbolelo, pordelo, neredko tudi oteklo. V najhujšem primeru se koža na robu nohta predre, izza te pa tečejo brezbarvna tekočina, gnoj ali kri.

Dreamstime

Nohtna sponka

Pedikerke ob začetnih težavah z nohtom večinoma pomagajo tako, da konico, ki se zarašča v kožico, odstranijo, zaradi česar sprva odleže, vendar konica nohta spet zraste in se v večini primerov znova zaraste v kožico. Vsota denarcev, ki jih pustimo pri pedikerki za takšno reševanje nohta, utegne biti zato zelo visoka. Tudi kirurški postopki niso nujno učinkoviti, saj noht po delnem izrezu pogosto začne rasti na svoj stari način. Pač pa se zadnje čase uveljavlja zdravljenje vraščenega nohta z zelo tenkima jeklenima žičkama, ki se s kaveljčki nežno namestita pod rob nohta. Z zavijanjem srednje pentlje se robovi nohta dvignejo, postopek pa se ponavlja toliko časa, da noht znova zraste pravilno. S postopkom TO-3, ki je popolnoma neboleč, za zdaj pa še samoplačniški, je noht mogoče obvarovati pred kirurško odstranitvijo.