Nihanje

Naj vam hormoni ne zagrenijo življenja

ud
6. 8. 2017, 11.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Ženskam lahko nihanje hormonov, najsi imamo redno menstruacijo ali smo že okronane z menopavzo, zagreni dragocene dneve življenja. A kot pri vsaki zdravstveni tegobi imamo tudi pri tej rešitve.

Profimedia
Nagle spremembe razpoloženja in željo po nenavadni, pogosto presladki in premastni hrani povzroča pomanjkanje cinka.

Danes bi vriskale, pa ne vemo, zakaj, jutri bi jokale, četudi nam nihče ni nič žalega storil. Kaj storiti?

Hormoni v dvajsetih

Krče lahko ublažimo že s krajšim sprehodom, ki sprosti po telesu veliko norepinefrina, hormona, ki učinkuje kot analgetik.

Da bi menstrualni cikel gladko stekel, morata biti hormona estrogen in progesteron ves mesec v ravnovesju. V rosni mladosti, ko so jajčniki kakor podivjani, pa je ravnovesje pogosto porušeno, zato nas muči predmenstrualni sindrom (PMS) in z njim glavobol, krči ali pa oboje. Izogibajmo se pretiranemu uživanju kave, alkoholu in sladkim prigrizkom.

Hormoni v tridesetih

Jajčniki so sicer zrelejši, vendar pa se zmanjša njihova sposobnost, da bi progesteron ohranjali na enaki ravni tudi drugi del cikla. In težave so spet tu. Večkrat smo lačne ali napihnjene, brez jasnega vzroka. Dobrodošli so predvsem pusti mlečni izdelki, od mleka do kefirja. Pravzaprav naj bi vsak dan zaužile tri kozarce jogurta, mleka ali kefirja.

Profimedia
Neprijetnega občutka zaradi suhe nožnice se bomo znebili z uživanjem lanenega semena.

Hormoni v štiridesetih

Soja vsebuje veliko naravnih estrogenov, fitoestrogenov, zaradi katerih bomo morda nehale krvaveti »po malem«. 

Jajčniki proizvajajo ogromne količine estrogena in progesterona z namenom, da bi še naprej ostale plodne. Posledice se kažejo v nenavadnih simptomih, ki so od ženske do ženske različni. Močne menstruacije lahko preprečimo z uživanjem več železa. Pravzaprav je pomanjkanje železa večkrat vzrok krvavitev, ki jih spremljajo krči, kot pa njihova posledica.

Hormoni v petdesetih

Ko je ovulacij konec, je konec tudi spremljajočih zdravstvenih težav. A za to, da nam nikoli ni dolgčas, poskrbijo simptomi mene. Zaradi manj estrogena nam štrene mešajo navali vročine ali pa suha nožnica. Navale vročine lahko popolnoma odpravimo s pravilnim dihanjem. Lezimo, na trebuh pa si položimo knjigo. Počasi vdihnimo, tako da štejemo do pet, nakar ob štetju nazaj počasi izdihnimo. Vsak dan ponovimo šestkrat.