SONČENJE

Po prhanju si kože ne drgnite z brisačo

Urška Dretnik
5. 8. 2017, 13.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Na nego kože ne smete pozabiti niti po tem, ko se že nehate izpostavljati soncu. Takrat razdražena koža, nagnjena k luščenju, še posebej potrebuje vlago.

Arhiv časopisa Novice Svet24

Zato ji privoščite izdelke, ki hidrirajo in pomirijo, zavirajo prezgodnje staranje in podaljšajo naravno zagorelost kože. Kaj je najpametneje storiti po koncu sončnega dne, ko koža potrebuje počitek? Držite se naslednje rutine.

Opečeni koži najbolj pomagajo pri obnavljanju izdelki, ki so obogateni z vitaminom E, arganovim, mandljevim ali olivnim oljem. Ti spodbudijo regenerativne procese.

1. KORAK

Prha s kože odstrani znoj, umazanijo in slano vodo, če ste se kopali v morju. Po prhanju si porjavelo kožo le nežno popivnajte z mehko brisačo. Kože ne drgnite!

2. KORAK

Kožo regenerirajte z mlekom oziroma losjonom za nego po sončenju. Sonce kožo izsuši, zato ji morate zagotoviti nekaj za potešitev žeje. Mleko ohladi in obenem intenzivno navlaži in pomiri kožo, ki je bila izpostavljena soncu. Poleg tega spodbuja regenerativne procese v koži ter zagotavlja lepo in dolgotrajno porjavelost. Izberite mleko z naravnimi emulgatorji in brez konzervansov, ki so med glavnimi povzročitelji kožnih reakcij. Takšno je primerno tudi za osebe z občutljivo ali k alergijam nagnjeno kožo.

Aloe Vera

Odlična je pri blaženju sončnih opeklin, saj kožo dodatno zaščiti pred rdečico, razdraženostjo in pred luščenjem. Gel aloe vere lahko kupite praktično v vseh trgovinah.

3. KORAK

Prehrana po sončenju je pomembna! Naše telo ne potrebuje vlage le od zunaj, ampak tudi od znotraj. Pojejte veliko sadja in zelenjave, saj vitamini naredijo kožo odpornejšo in jo ohranjajo zdravo.

4. KORAK

Če je vaša koža pordela, ji morate nameniti še nekoliko več nege. Opekle predele namažite s hladilno kremo, denimo stoodstotno aloe vero, odlično sredstvo pa je tudi navadni jogurt. Če vas je opeklo, se naslednjih nekaj dni ne zadržujte na soncu. Kot prva pomoč velja, da prizadeti del telesa zavijete v hladno in mokro brisačo. Hladilni učinek je prijeten in povzroči oženje žil na tistem predelu ter s tem zmanjšanje otekline. Ne uporabljajte olj in mastnih krem! Pomaga tudi tableta aspirina, raztopljena v vodi.