Zamašene žile

Nad krvne strdke z dovolj gibanja

ud
23. 7. 2017, 16.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Krvne strdke pogosto zasenčijo druge bolezni, in vendar je število umrlih zaradi zamašitve žile večje od skupnega števila umrlih zaradi aidsa, raka dojke in prostate ter žrtev prometnih nesreč.

Profimedia
Hormonska kontracepcija spreminja krvno sestavo, žal znižuje tudi raven koncentracije faktorjev, ki delujejo proti strjevanju krvi.

So tretji najpogostejši vzrok smrti v bolnišnici in tretja najpogostejša srčno-žilna bolezen. Krvni strdki se zdijo zastrašujoči, vendar jih v večini primerov lahko preprečimo že z zdravim življenjskim slogom.

Hodite, tecite, plavajte

Med nosečnostjo plod pritiska na vene v spodnjem delu trebuha, kar upočasni krvni pretok, to pa poveča tveganje za strdek. Ženske so v nevarnosti še šest tednov po porodu.

Telovadba deluje kot čarovnija; zmanjšuje vnetja v krvnem obtoku, dela arterijske stene prožnejše in tako preprečuje trombozo. Lahko celo sproži rast novih krvnih žil, s čimer je prekrvitev na najvišji možni ravni.

Ukrepajte že ob prvih znakih

Ti so bolečina, otekanje, pordelost uda in razširitev površinskih ven. Koža je lahko topla na dotik. Marsikateri zaplet lahko preprečite, če si začnete redno povijati noge s kompresijskimi povoji ali nositi kompresijske nogavice, takoj ko vam zdravnik potrdi globoko vensko trombozo, in jih nosite še lep čas po uspelem zdravljenju.

Proaktivni morate biti predvsem pisarniški delavci

Profimedia
Strdek nastane zaradi zapore žilne stene ter motnje v strjevanju krvi in pretoku krvi.

Tisti, ki ure in ure sedite na delovnem mestu, ste namreč izpostavljeni kar dvakrat večjemu tveganju. V službi lahko telovadite »na skrivaj«. Sprehajajte nogi pod mizo; medtem ko ena miruje, naj se druga dviguje in spušča od prstov do pete in nazaj. Ponovite z drugo nogo. Večkrat iztegnite in upognite nogo v kolenu. Noge naj počivajo na pručki, da ven na stegnih ne bi s stolom preveč stisnili. Vsake pol ure vstanite in naredite nekaj korakov ali razteznih vaj. Enake vaje delajte tudi med daljšimi potovanji.

Z zdravo prehrano ohranjajte primerno telesno težo

Odvečni kilogrami so nevarni predvsem, če so vam bolezen že potrdili. V prehrano dodajte dve enoti zelenjave in eno enoto narezanega sadja vsak dan. Sestavine v njiju pomagajo preprečiti tudi mašenje arterij.