Simbol zaljubljenih

Sivka za živce in marmelado

zf
9. 7. 2017, 13.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Ali ste vedeli, da so sivko poznali že pred 2500 leti? V tistem času so jo uporabljali predvsem za odišavljenje prostorov in kopeli. Danes je odlična tudi v marmeladah.

Profimedia
Sivka je nekoč veljala za simbol zaljubljenih. Izraža pa tudi pripadnost in spoštovanje.

Že v srednjem veku so ugotovili, da zaradi močnega vonja uspešno odganja mrčes, zato so se z njo borili proti ušem. Sivka ima številne zdravilne lastnosti in je primerna tako za zunanjo kot notranjo uporabo. Najbolj znana je po svojem pomirjevalnem učinku v obliki čaja ali poparka, pa tudi v aromaterapiji.

POMAGA PRI PIKIH

Poleg odpravljanja živčne napetosti uživanje sivkinih pripravkov pomaga pri kašlju, težavah z nespečnostjo, pomanjkanju teka in težavah s črevesjem, ki so živčnega izvora. Izvlečki sivke se uporabljajo tudi kot razkužilo pri blagih okužbah kože, pikih žuželk in malih ranah. Sivka vam bo prav tako dobro služila pri težavah s krvnim obtokom. Uporabite jo lahko v obliki izvlečka ali kot kopel.

Profimedia
Posušeno sivko uporabite za kopeli, olja in odganjanje moljev.

POPAREK ZA MIRNE ŽIVCE

Uporablja se za odvajanje žolča, pri zunanji uporabi pa tudi kot pripravek za zdravljenje manjših ran, opeklin in površinskih sončnih opeklin.

Sivkin poparek pripravite iz šestih gramov cvetov, prelijte jih z dvema decilitroma vrele vode. Pustite stati deset minut, nato precedite. Pri težavah z živci je priporočljivo popiti vsaj tri skodelice poparka, najbolje med tremi glavnimi obroki. Če ne morete spati, si privoščite tri decilitre sivkinega poparka eno uro pred spanjem.

PREBOJ V KULINARIKO

Sivka se v kulinariki uporablja šele v zadnjih letih, a še zmeraj ne dovolj. Uporabimo jo lahko pri pripravi pudingov, želejev, marmelad, spečemo lahko tudi kekse za zaljubljence, saj je sivka simbol zaljubljenih in izraža neko pripadnost in spoštovanje. Sivko namočimo v oljčno olje ali pripravimo zeliščno sol. Uporabljamo jo kot dodatek v kisu, iz katerega si pripravljamo posebne aromatizirane omake. Sivkino oljčno olje se zelo lepo poda k mlademu siru. Cvetovi so lepa in okusna dekoracija na slastnih sladicah. Poleti, ko sivka cveti, si pripravimo okusen sivkin sladoled, ki se bo zagotovo prilegel.

Profimedia
Pripravite aromatičen kis s sivko za poletne solate