TELOVADBA

Zaradi lenobe se lahko postarate

ud
29. 6. 2017, 21.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

»Pokvarjena plošča« z opozorili o nezdravem življenjskem slogu se vedno začne s tem, da se premalo gibljemo. Poskrbite, da se boste dovolj gibali tudi v zrelih letih.

Dreamstime
Ob športni dejavnosti bo koža postala bolj gladka.

Z raziskavo, v katero so bili vključeni dvajsetletni študentje, so dokazali, da se človek v enem tednu zaradi lenobe lahko postara za pet let. »Poskusni zajčki« so en teden zgolj ležali v postelji, gledali televizijo, poslušali glasbo in brali. Pri tem jim je celo posebna naprava obračala strani v knjigi. Po enem tednu takega pasivnega življenja se jim je telesna zmogljivost zmanjšala za polovico, kosti so izgubile pomembne minerale, mišična masa pa je bila takšna kot pri pet let starejših ljudeh.

Se znamo sprostiti?

Lahke metode sproščanja lahko vnesemo v svoj vsakdan – s poslušanjem glasbe, pitjem kave, prhanjem, igranjem šaha, branjem, savnanjem, slikanjem ali razumnim gledanjem televizije. Naslednji načini so kompleksnejši iz zadevajo že vaje o zavedanju telesa: progresivno sproščanje mišic, zgodbe za sprostitev, potovanje po telesu, domišljijsko potovanje, avtogeni trening in ne nazadnje vztrajnostni športi.

##IMAGE-532424##

Preproste vaje

Najpreprostejša vaja je štorklja: stanje na eni nogi. Roke uprite v boke, dvignite eno nogo in lovite ravnotežje na drugi nogi vsaj 30 sekund. Nato ponovite z drugo nogo. Dotik nosu: stojte tako, da je ena noga v ravni liniji pred drugo in kolena malce pokrčena. Zdaj se s kazalcem poskušajte dotakniti nosu. Bolj ko sta nogi poravnani, težje je izvesti vajo. Ko vam ta vaja ne povzroča več težav, jo naredite še z zaprtimi očmi.