DARILA NARAVE

Jabolka v slanico, zelišča pa v šopke

zf
2. 7. 2017, 10.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Če smo spomladi pridno vrtnarili, smo prejeli že prve darove, ki nam jih narava prijazno vrača. Ker vseh ne moremo pojesti hkrati, jih lahko skladiščimo za čas, ko jih več ne bo na našem vrtu. Tokrat predstavljamo sušenje.

Arhiv
Mešanice za čaj pomešamo med seboj in shranimo v steklenih kozarčkih.

Zdravilna in dišavna zelišča, ki jih uporabljamo za pripravo čajev in za začinjanje jedi, nabiramo dopoldne, ko niso več vlažna zaradi jutranje rose in sonce še ni premočno.

Šopke povežemo in jih obesimo obrnjene navzdol v zračnem prostoru, kjer niso izpostavljeni neposrednemu soncu. Čez dan ali dva, ko se šopki že nekoliko osušijo, jih ovijemo v papir, da jih tako zaščitimo pred prahom in mrčesom, in pustimo, da se zelišča popolnoma posušijo.

JABOLKA NAMOČITE V SLANO VODO

Na koščke narezano sadje ali zelenjavo naravno sušimo na rešetih in jih večkrat na dan obrnemo ali vsaj pretresemo, ker tako zrak lahko kroži in živila ne začnejo plesniti.

Arhiv
Jabolka pomočimo v slano vodo, da ohranimo barvo.

Da jabolka med sušenjem ne bodo potemnela, jih najprej za nekaj minut namočimo v slani vodi. Primerno razmerje je ena čajna žlička soli na pet decilitrov vode. Če sadje sušimo v pečici štedilnika, kovinske rešetke najprej obložimo s papirnatimi brisačami in vratca pečice pustimo priprta.

PRIPRAVITE ČAJNE MEŠANICE

Posušena zdravilna in dišavna zelišča zdrobimo in shranimo v steklenih kozarčkih ali stekleničkah s širokim vratom, ki jih lahko dobro zapremo, ker se bo vonj tako najbolje ohranil. Da kozarčkov ne bo preveč, lahko sami pripravimo različne čajne mešanice ali kombinacije začimb za najljubše jedi.

Arhiv
Sušene začimbe povežemo v šopke in jih obesimo navzdol.

KJE LAHKO SUŠIMO?

Aparat za sušenje sadja ali zelenjave (tako imenovani dehidrator) nam doma pride še posebno prav, kadar zaradi zračne vlage vreme ni primerno za sušenje. Uporabljamo ga predvsem za sušenje na koščke narezanega sadja, zelenjave in gob. Za sušenje zelišč pa je zelo uporabna tudi mikrovalovka. Liste zelišč položimo na papirnato brisačo, na sredino vrtljivega krožnika postavimo kozarec vode in pečemo pri najvišji stopnji 30 sekund. Postopek ponavljamo, dokler se listi popolnoma ne posušijo.