Minljivost

Recepti, kako se upreti staranju

U.D.
1. 6. 2017, 21.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Razkrivamo, kako se starajo naši organi, pa tudi kako nam z leti pešata vid in sluh in slabijo lasje. A seveda ponujamo tudi recept, kako se staranju upreti in ga upočasniti.

Profimedia
Obnavljanje celic z leti ne poteka več brezhibno.

Staranje je biološki proces, ki ga lahko primerjamo z baterijo, ki se vse bolj prazni, in luč življenja sveti vse bolj medlo. Telo nenehno gara, da se obnavlja, toda v starosti izgublja svojo moč.

Možgani

Sposobnost koncentracije in govor se ohranita v pozna leta, spomin in pomnjenje pa začneta po 25. letu počasi popuščati, če zoper to nič ne naredimo. Nove možganske povezave lahko ustvarimo z reševanjem vedno novih miselnih nalog, z vpisom na tečaj še enega tujega jezika, z učenjem plesa, reševanjem križank in tudi bogatenjem družabnega življenja.

Kajenje, visoka raven holesterola, visok krvni tlak, pa tudi pomanjkanje vitaminov in gibanja mašijo žile, posledica tega pa so srčni infarkt, možganska kap oziroma vse možne bolezni srca in ožilja. Je treba posebej pisati, kako našteto preprečiti?

Lasje

Število lasnih koreninic se manjša, pri moških pogosto že od dvajsetega leta, lasje pa rastejo počasneje. Če želite lase okrepiti, jim vrniti bujnost in sijaj, je rešitev kolagen v prahu. Gibanje na svežem zraku pripomore k sveži pričeski. Ne nosite tesnih čepic in rut ter las ne zategujte s konjskim repom.

Vid

Po petdesetem letu že malo težje beremo časopis, ponoči in od blizu slabše vidimo. K dobremu vidu sicer pripomore zdrava in uravnotežena prehrana, vendar številne bolezni oči in pešanje vida v starosti nimajo nič opraviti z našim vložkom v zdravje.

Sluh

Zožene slušne poti po 50. letu omejujejo zmožnost, da bi slišali višje tone. Pri tridesetih človek še sliši murna ali let jate ptic, pri sedemdesetih pa le še pasje lajanje. Sluh zaščitite tako, da ne poslušate preglasne glasbe in se na hrupnem delovnem mestu zaščitite z ušesnimi čepi.

Srce

Kajenje, visoka raven holesterola, visok krvni tlak, pa tudi pomanjkanje vitaminov in gibanja mašijo žile, posledica tega pa so srčni infarkt, možganska kap oziroma vse možne bolezni srca in ožilja. Je treba posebej pisati, kako našteto preprečiti? ***FLEHA STARANJE - Večna mladost je sen, ki je star prav toliko kot človeštvo POUDAREK Proizvodnja nekaterih imunskih celic s staranjem vse bolj upada, celice požiralke pa so vse manj učinkovite. CIFRA 50 – tisoč možganskih celic odmre vsak dan, zato zgradite nove z reševanjem križank. OKVIRČEK Nasvet Imunski sistem Imunski sistem se gradi z zdravo prehrano, obilo gibanja ter izogibanjem hudemu stresu ali tako, da se naučite z njim živeti. OKVIRČEK OKULIST - Zelo pomembno je, da greste po 40. letu na okulistični pregled. Strokovnjak bo odločil, ali potrebujete očala zaradi slabšega vida. FOTKA ŽENSKA - Pri okoli 80 odstotkih žensk je izpadanje las posledica hormonskega ali dednega vzroka. FOTKA ŽENSKA 2- Telo nenehno gara, da se obnavlja, toda v starosti izgublja svojo moč. FOTKA ŽENSKA 3 - Obnavljanje celic z leti ne poteka več brezhibno.***