Migrene

Preprečite glavobol s hranljivim zajtrkom

ud
27. 5. 2017, 16.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Za več kot polovico migren, najhujših oblik glavobola, so vzrok spremenljive vremenske razmere, izmenična obdobja vročine in hladnejših dni ali pa nagel prehod iz klimatiziranega prostora.

Profimedia
Hranljiv zajtrk počasi sprošča krvni sladkor in naše možganske živčne celice s hranili oskrbuje vse do kosila.

Napade utrujajočega kljuvanja v glavi pa lahko preprečimo z malce potrpežljivosti pri iskanju osvežitve.

Vzroki

Kar devet od desetih trpinov s kroničnimi glavoboli nas lahko napove, kdaj bomo morali poiskati čas zase in počivati s hladnim obkladkom na temenu in čelu. Med najbolj znanimi sprožilci glavobola so čustveni stres, premalo ali preveč spanja, ostri vonji, še posebej parfumov, preskakovanje obrokov ter mesečno perilo.

Odpovejmo se ledenim pijačam

Dehidracija zmanjša pretok krvi, to pa povzroča krčenje žil in zmanjša dovajanje kisika možganskim celicam. A če bomo v vročem vremenu pili ledene osvežilne pijače, bo glavobol verjetno še hujši, kajti migreno pri nekaterih sproži tudi draženje ustnega neba z mrzlo pijačo, pa tudi s sladoledom.

Investirajmo v dobra sončna očala

Sončna svetloba draži oči, obrazne in vratne mišice ter je med najpogostejšimi povzročitelji migrene. Kadar se odbija, denimo od vode ali mestnega betona, je nekajkrat močnejša, zaradi česar nam povrhu kvari vid. Kupimo si očala, ki ščitijo pred UV-žarki in so polarizirana.

Glavobol zaradi pretiranega potenja

Ugotovili so, da poletne glavobole povzroči pomanjkanje magnezija, pomembnega elektrolita, ki ga izgubljamo tudi s potenjem. Privoščimo si obilo mlečnih izdelkov, oreščkov in banan, ki so naravni viri magnezija, ali pa se posvetujmo o jemanju dodatkov tega pomembnega minerala.

Glavobol po naporu

Nekatere pa začne boleti glava že po nekaj minutah telesne vadbe, čeprav popijejo veliko vode in so dobro telesno pripravljeni. Včasih se glavobol pojavi po naporu, lahko tudi po seksu, kašljanju ali celo napenjanju ob veliki potrebi. Glavobol je še pogostejši ob vročem ali vlažnem vremenu ali na visoki nadmorski višini, v gorah, ker se morajo zaradi povečane aktivnosti žilice v glavi naglo razširiti.

Super 5: Dejstva o glavobolu

VREME Če smo občutljivi za nagle vremenske spremembe, nam morda primanjkuje koencima Q10 (CoQ10). Ugotovljeno je, da od 150- do 300-miligramski pripravek CoQ10 odpravi napade migrene. POSEG V fazi raziskav je novi kirurški poseg, s katerim odpravijo mišice na predelih, kjer je migrena najbolj agresivna. To bi utegnilo olajšati življenje kar 88 odstotkom bolnikov. SRCE Če trpimo za kroničnim glavobolom, imamo morda šibko srce. Prav tako je verjetno, da se nas lotevajo sladkorna bolezen, visok krvni tlak in povišan holesterol. KLIMA Razlika med zunanjim in notranjim zrakom ne bi smela biti več kot 5 stopinj Celzija. Hladilne naprave redno čistimo, sicer bomo trpeli zaradi kljuvajočega sinusnega glavobola. HORMONI Ker migreno pogosto povzročajo mesečne hormonske spremembe, številnim ženskam po menopavzi odleže in hudih glavobolov nimajo več.