Vnetja

Intimna nega v vročih dneh

ud
28. 5. 2017, 13.01
Posodobljeno: 19. 5. 2023, 10.38
Deli članek:

Glavni vzrok vnetja intimnega predela je nepravilna nega z agresivnimi kozmetičnimi sredstvi ter nošenje neprepustnega perila. Kaj je treba upoštevati, ko se temperature dvignejo?

youtube

Za prhanje z mlačno vodo izberite sredstvo za intimno nego, ki ima prilagojen pH. Pomembno je, da zunanje spolovilo nežno in temeljito obrišete.

Ne pretiravajte z umivanjem

Ob menstruaciji in v vročih dneh, ko se več potimo, lahko za nego poskrbimo tudi večkrat na dan. Na potovanjih ali v dolgotrajni službi pa so zelo prikladni robčki za intimno nego. Kopanje v kadi je primerno le, če niste nagnjeni k vnetjem spolovila. V vsakem primeru pa strokovnjaki odsvetujejo dolgotrajno poležavanje v vročih kopelih. Pozabite na izpiranje nožnice; ob tem lahko morebitno vnetje prenesete v maternico in trebuh ali pa izpiranje mehanično poškoduje nožnico in uniči naravno floro sluznice.

profimedia

Bolje preprečiti kot zdraviti

Telo se pri visokih temperaturah bolj poti in ustvarja ugodne razmere za razrast glivic.

Številne ženske trpijo zaradi ponavljajočih se glivičnih okužb nožnice. Prepoznamo ga po občutku razdraženosti, srbenju in pekočem občutku med uriniranjem. Pogosto se pojavijo bele pege po spolovilu in gost bel nožnični izcedek. Zunanje spolovilo lahko pordi. K težavam so nagnjene nosečnice, redne uporabnice kontracepcijskih tablet, ženske, ki se dolgotrajno zdravijo z antibiotiki ali kortikosteroidi, in sladkorne bolnice. Glivic se boste lažje znebili, če nosite zračna oblačila iz naravnih vlaken, ki jih lahko perete pri najvišjih temperaturah; odpovejte se tangicam, perilo redno menjajte, iz nege izključite agresivne losjone in dezodorante, tampone zamenjajte za vložke in ne posedajte v mokrih kopalkah.

Glivice

V lekarni lahko brez recepta kupite globule za nožnico in kremo za zunanje spolovilo, a če se glivično vnetje v dveh dneh ne izboljša, le obiščite izbranega ginekologa, ki bo okužbo pomagal pozdraviti s pravimi mazili in zdravili