Po požaru

Vrhnika: ogroženi ljudje z boleznimi dihal, niso pa edini

T.L./STA
16. 5. 2017, 19.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Zadrževanje v zaprtih prostorih je začasna rešitev, saj se koncentracije delcev PM10 v zraku v notranjih prostorih tudi pri zaprtih oknih in vratih počasi izenačijo s koncentracijami zunaj.

Profimedia

Bolniki s kroničnimi boleznimi dihal imajo ob povišanih vrednost delcev PM10 težji potek bolezni in več simptomov, zato naj se izogibajo dejavnostim na prostem v bližini pogorišča vrhniškega Kemisa, svetuje Peter Otorepec z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Po požaru kemične tovarne je bila koncentracija delcev PM10 namreč povečana.

 Pristojne službe (ELME, ARSO) v bližini kraja požara in v okolici preverjajo trenutno stanje vode, zemljine in ozračja. Na podlagi prvih pridobljenih rezultatov je sprejeta odločitev o postopni ukinitvi preventivnih ukrepov. Preventivni ukrepi glede zadrževanja v hišah in zapiranja oken so tako preklicani, je sporočila CZ Vrhnika.

Omejitve veljajo le še za sosednja podjetja v neposredni bližini pogorišča. Evakuirani prebivalci so se lahko vrnili domov.

Prve meritve so pokazale, da so izmerjene koncentracije delcev PM10 dosegle 200 mikrogramov na kubični meter, medtem ko mejna dnevna vrednost znaša 50 mikrogramov na kubični meter. To je približno dvakrat več kot na zimski dan v Ljubljani, je za pojasnil Otorepec. Takšne vrednosti ogrožajo predvsem bolnike z boleznimi dihal, ki se v teh dneh lahko poslabšajo. To velja predvsem za bolnike z bronhitisom in kronično obstruktivno pljučno boleznijo.

Zadrževanje v zaprtih prostorih je začasna rešitev

Kot je še pojasnil Otorepec, lahko imajo ob povečanih vrednostih delcev PM10 več težav tudi srčni in sladkorni bolniki ter otroci z astmo. Poudaril pa je, da je zadrževanje v zaprtih prostorih začasna rešitev, saj se koncentracije delcev PM10 v zraku v notranjih prostorih tudi pri zaprtih oknih in vratih počasi izenačijo s koncentracijami zunaj.

Nevarnejša od delcev PM10 pa je po besedah Otorepca vsebnost živega srebra v zraku, ki so bile glede na običajne vrednosti v neposredni bližini požara povišane za 100 do 1000 krat, kot so običajno v okolju. Današnje meritve so izvedli v neposredni bližini nesreče, najvišje izmerjene vrednosti nevarnih snovi tako po zagotovilih pristojnih niso dosegle hiš. Bodo pa sedaj meritve izvedli še v širši okolici v bližini vrtcev, šol in večjega blokovskega naselja.

Priporočilo: umik v manj onesnaženo okolje

Strokovnjaki NIJZ še poudarjajo, da se je onesnaženemu zraku mogoče izogniti le z umikom v manj onesnaženo okolje. Prebivalcem tako na NIJZ svetujejo, naj se izogibajo prizadetih območij, dokler pristojni ne sporočijo, da je gibanje spet varno. Če je v okolici pogorišča še vedno izrazit vonj, smrad po požaru, priporočajo zadrževanje izven območja ali v zaprtih prostorih.

Onesnažene vrtnine in kmetijske pridelke raje zavržite

Prebivalcem so tudi svetovali, naj povrtnine pred uporabo operejo. Kot so poudarili na NIJZ, lahko s hrano zaužijemo tudi delce onesnaženosti, ki se posedajo na sadje in zelenjavo ter na rastline, ki so krma za živali. Strokovnjaki NIJZ sicer ljudem priporočajo, da s sajami in drugače onesnažene vrtnine in kmetijske pridelke, ki bi glede na razvoj že bili primerni za uporabo, raje zavržejo. Pričakujejo namreč, da so saje mastne in zato učinkovito pranje ni možno.

Prve pomembnejše rezultate o vplivih požara na okolje bi lahko imeli že konec tedna, so pojasnili na popoldanski novinarski konferenci. Prebivalci doslej niso prijavili težav zaradi požara, zato jih pristojni tudi v prihodnje ne pričakujejo.