OŽILJE

Za zdravo srce jejte brusnice

ud
15. 5. 2017, 06.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Srce, ki ima podobno vlogo kot vodovodni priključek v hiši, telesu zagotavlja hranilne snovi, potrebne za življenje. Srce črpa kri na vse konce – v možgane, spolovila, prebavila …

Profimedia
Potrti ljudje so bolj nagnjeni k mašenju in staranju žil.

Sami ste odgovorni za hranilne snovi, ki narekujejo, kakšne tekočine se bodo pretakale po vaših žilah, in vi ste tisti, ki jih lahko poškodujete ali zaščitite srce z vrsto prehrane, količino telovadbe ter odzivanjem na stres. Vedno lahko poskrbite, da bo vaše srce močnejše in bolj mladostno.

Zmerno telovadite

Če izgubite le pet odstotkov telesne teže, se bo zdravje vašega srca in ožilja izrazito izboljšalo.

Telovadba je pomembna iz več razlogov. Zniža krvni tlak, ko srce potisne kri po žilah. Tlak v arterijah, ko srce počiva, pa je druga zapisana vrednost. Prav ti dve številki sta najpomembnejši pri staranju žil. Že nekaj dodatnih minut hoje na dan zniža krvni tlak, poleg tega znižuje slabi in zvišuje dobri holesterol, opravi pa tudi s celim kupom drugih sprememb, ki povzročajo vnetja v telesu.

Spremljajte izvide

Vsi bi si morali vsakega pol leta izmeriti krvni tlak, in če je previsok, takoj ukrepati, saj tako najbolj zavarujemo srce. Optimalen tlak naj bi po zadnjih študijah znašal 115/76, zlahka pa ga v te okvire spravimo z zdravim življenjskim slogom in z zdravili.

Izogibajte se ocvrtim jedem oziroma vsem nasičenim in transmaščobam, ki jih dodajajo skoraj vsem predelanim jedem. Zato čim več kuhajte sami.

Poskrbite za duševno zdravje

Kadar ste srečni, se počutite odlično in takrat ste tudi najbolj zdravi. Čustva namreč vsaj tako močno kot prehrana vplivajo na delovanje našega telesa. Zato se ne jezite in ne sovražite. Takšna čustva zvišujejo krvni tlak, prekinejo normalni telesni mehanizem obnavljanja, zato se rak velikokrat sproži pri ljudeh, ki zelo trpijo zaradi negativnih čustev.

Jejte hrano za srce

Pojejte vsaj pest oreščkov na dan, naoljite svoje telo z olivnim oljem, vsaj trikrat na teden si privoščite ribe. Poiščite svoj najljubši flavonoid, to je antioksidant oziroma protivnetno snov, ki jo najdemo v nekaterih rastlinskih živilih: v oreščkih, čaju, rdečem vinu, grozdju, brusnicah.