Anisakis

Ljubitelji sušija pozor! Nevarnost okužbe s paraziti

S.R.
12. 5. 2017, 18.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Zdravniki ljubitelje sušija opozarjajo, da se lahko v surovih in premalo toplotno obdelanih ribah skrivajo paraziti.

BMJ case reports
Z endoskopom so v črevesju 32-letnika odkrili parazita.

Zdravniki so v članku za medicinsko revijo BMJ Case Reports navedli, da bi lahko bila vse večja priljubljenost sušija na zahodu povezana s povečanjem števila okužb s paraziti.

V Lizboni so tako na zdravljenje sprejeli 32-letnega moškega, pri kateremu so v črevesju odkrili ličinke parazita. Moški je dober teden dni trpel za bolečinami v trebuhu, poleg tega je nenehno bruhal, imel pa je tudi visoko telesno temperaturo. Preiskava krvi je pokazala, da gre za blažje vnetje, moški pa je poročal tudi o bolečinah na predelu pod rebri.

Z endoskopom so potrdili, da so se v otečeni in vneti steni črevesja zaredile ličinke parazita, ki so jih odstranili s posebno mrežico. »Bolnikovi simptomi so takoj izginili,« so navedli.

Zdravniki so na okužbo s parazitom pomislili šele, ko jim je dejal, da je nedavno užival suši. Takoj so posumili, da se je okužil z glisto Anisakis, zajedavcem, ki se zarije v želodčno steno ali črevesje. Človek te ličinke v telo vnese z uživanjem premalo toplotno obdelanih ali surovih rib.

Pravijo, da večino primerov okužbe s tem parazitom zabeležijo na Japonskem, vendar se vse pogosteje pojavlja tudi v zahodnih državah. S parazitom iste vrste sta lahko okužena tudi atlantski losos in morska postrv, pravijo strokovnjaki.