Raziskava

Protibolečinska zdravila povišajo možnost za infarkt tudi do 100 odstotkov

B.K.
10. 5. 2017, 09.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Tveganje za srčni infarkt je največje prvi mesec po zaužitju nesteroidnih analgetikov, kakršen je denimo ibuprofen, če je zaužita doza visoka.

profimedia

Ameriški znanstveniki so testirali pet nesteroidnih protivnetnih zdravil in ugotovili, da vseh pet negativno vpliva na srčno zdravje pacientov. Tveganje za srčno kap se poveča že po prvem tednu jemanja the zdravil, možnosti za infarkt pa so se pri vseh testiranih zdravilih povečale za med 20 in 50 odstotkov, poroča britanski časnik The Guardian.

Ker je šlo za opazovalno študijo, vzročne povezave ni bilo mogoče prepričljivo določiti.

A avtorji študije, pod vodstvom Michele Bay iz Univerze v Montrealu, so zapisali: “Glede na to, da se je tveganje za akutni miokardni infarkt pojavilo v prvem tednu in je bilo najvišje v prvem mesecu zdravljenja z večjimi odmerki, priporočamo, da zdravniki razmislijo o tveganjih in koristih nesteroidnih protivnetnih zdravil pred začetkom zdravljenja, še posebej z višjimi odmerki.”

Pri raziskavi so se ameriški znanstveniki oprli na podatke iz zdravstvenih baz o pol milijona ljudi iz več različnih držav.

Potencialno povišanje tveganja za srčno kap pri ibuprofenu in naproxenu je približno 75 odstotno, pri rofecoxibu pa več kot 100 odstotno.

A vsi strokovnjaki se ne strinjajo s paniko, ki je sledila izsledkom raziskave. “Ta študija kaže, da je celo nekajdnevna uporaba povezana s povišanim tveganjem, a morda ni tako jasno, kot nakazujejo avtorji. Dva glavna problema tukaj sta, da so tveganja relativno nizka, za večino ljudi, ki nimajo problemov s srcem pa imajo ti izsledki minimalne implikacije,” pravi Stephen Evans iz britanske Fakultete za higieno in tropsko medicino v Londonu.