Stran z njimi

Ali poznate mesta z največ bakterijami?

Z.F.
7. 5. 2017, 15.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Na predmetih, ki jih vsakodnevno uporabljate, se hote ali ne hote nabira na milijone bakterij. Vsak dan smo v stiku s številnimi povzročitelji najrazličnejših bolezni in virusov. Ti niso le na straniščni školjki.

Profimedia
Mesa nikar ne shranjujte skupaj s sadjem in zelenjavo!

Veliko boste naredili že, če boste namenili večjo pozornost in čistost stvarem, ki jih vsakodnevno uporabljate (tipkovnice, miške, mobilniki, denarnice, steklenice za vodo), saj se prav na njih skriva največ nevarnih bakterij. Razkrivamo pa tudi druga mesta, na katera preprosto pozabimo.

Profimedia
Vzmetnice so leglo bakterij in pršic.

VZMETNICE

Danes na tržišču ponujajo široko paleto vzmetnic, ki vam zraven navadnih vzmetenih jeder ponujajo še jedra iz spominske pene, bambusovih vlaken, soje, sivke, aloje in še česa. Obljubljajo vam kakovost na dolgi rok, prevleke proti pršicam, nadvložke in še in še. Pa vendar strokovnjaki opozarjajo, da je treba vzmetnico zamenjati vsakih devet let, saj se v njej nabere ogromno bakterij, prahu, pršic, odmrle kože in drugih nečistoč, ki jih ne more preprečiti nobena prevleka.

Profimedia
Na mobilnih telefonih je do 10-krat več bakterij in nečistoč kot na javni straniščni školjki.

HLADILNIK

Je vaš hladilnik čist? Strokovnjaki ocenjujejo, da je v hladilniku povprečne štiričlanske družine 750-krat več nevarnih bakterij, kot bi jih lahko bilo. Zato je dobro, če nekuhano hrano v hladilniku pokrijete s folijo za živila, iz hladilnika pa odstranite vse, kar je tik pred iztekom roka uporabe. Nikar ne shranjujte na istem mestu mesa, sadja in zelenjave, saj se lahko sadje in zelenjava hitro okužita s salmonelo. Priporočeno je očistiti hladilnik vsaj enkrat na mesec, za čiščenje pa bo dovolj, če boste uporabili kis in detergent.

LIČILA

Strokovnjaki svetujejo, da uporabljate tekočine in kreme le do pol leta po odprtju, saj se bakterije veliko lažje in hitreje razvijejo v vodnih in oljnih osnovah ter tako nevarno ogrozijo vaše zdravje. Praški in pudri so nekoliko manj nevarni, te lahko uporabljate do dve leti. Šmink nikar ne posojajte, saj s tem tvegate prenos nevarnih bakterij. V povprečju so uporabne do dve leti. Po daljši neuporabi pa obrišite vrhnjo plast.