Najpomembnejši obrok

Kaj boste zajtrkovali?

ud
12. 3. 2017, 09.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Že babice so govorile, da je zajtrk najpomembnejši obrok dneva. In kot po navadi so imele še kako prav. Če ne zajtrkujete, si boste ob prebiranju tega članka zagotovo premislili!

Profimedia
Če si za zajtrk pripravljajte jajca, ne pozabite na zelenjavo.

Marsikdo od nas izpusti ta obrok, saj se nam ali mudi v službo ali po opravkih. Vendar bi si morali vzeti čas, da začnemo dan z zajtrkom.

»Zajtrkuj ko kralj, kosi kot meščan, večerjaj kot berač,« so govorile babice in imele so prav. 

Moč za ves dan 

Če zjutraj zajtrkujete, bo telo vse svoje funkcije opravljalo normalno. Zajtrk nam namreč da energijo za vse potrebno delo, službo in mnogo drugih stvari. Če izpustite zajtrk, se bo vaše telo hitro začelo prazniti. Postali boste utrujeni, stvari pa ne bodo opravljene tako, kot bi morale biti. 

Zakaj je zajtrk pomemben? 

Velikokrat smo že slišali, da je zajtrk hrana za možgane. Pa še kako res je. Telesu bo dal dovolj energije in hranilnih snovi, da bo lahko  normalno delovalo, še preden odidete v službo. Pomaga tudi pri hujšanju. Redni obroki, ki seveda morajo biti zdravi, pomagajo pri izgubljanju teže ali pri njenem vzdrževanju. Zajtrkovanje pospeši tudi naš metabolizem, saj če je telo nekaj časa brez hrane, se telo preklopi v stanje »hranjenja zalog«, da ne bi izgubilo preveč hranilnih snovi. Posledica tega je lahko pridobivanje kilogramov. Če jeste zajtrk, je možnosti, da boste za kosilo izbrali hitro nezdravo hrano, skoraj nična. Strokovnjaki pa so ugotovili, da otroci, ki zajtrkujejo, dosegajo boljše rezultate v šoli.

Profimedia
Brez zajtrka se boste težje zbrali in opravljali svoje delo.

Kaj zajtrkovati? 

Za zajtrk si privoščite hrano, ki vam bo dala kar največ energije in poskrbela za dolgotrajen občutek sitosti. Zajtrkujte ovseno kašo, saj ima ogromno vlaknin, ki pripomorejo k zmanjševanju slabega holesterola. Pazite, da izberete takšno, ki ne vsebuje dodanega sladkorja. Zelo dobra je že sama po sebi, če pa dodate še nekaj medu in mleka ter oreščkov, boste zajtrkovali kot kralji. Tudi grški jogurt vas bo nasitil za dlje časa. Bogat je s kalcijem in beljakovinami. Izberite navadnega in ga sladkajte kar z domačo marmelado ali pa s sadjem, ki ga imate najraje. Če si boste za zajtrk privoščili banano, boste še dolgo po zaužitju siti, ker je bogata z dobrimi ogljikovimi hidrati in vsebuje kalij, ki uravnava krvni tlak. Vedeti moramo, da se hrana, ki jo zaužijemo, prebavlja različno, zato je zelo pomembno, kaj si zjutraj pripravimo. Poskrbite, da bo zajtrk bogat z beljakovinami in da boste zaužili čim manj maščob. Izberite takšne obroke, ki vas bodo zbudili in pospešili vašo presnovo. Zjutraj je odlično pojesti tudi jajca, saj boste ne glede na to, kako jih boste pripravili, zadovoljni in siti še ure in ure.