Izpadanje las

Upočasnite plešavost

ud
12. 3. 2017, 15.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Proti naravi načeloma ne moremo nič. Lahko pa izpadanje las in nastanek plešavosti vsaj malo upočasnimo. Za vas smo izbrali nekaj naravnih nasvetov, kako jo preprečiti.

Profimedia
Izpadanje las je naravno, a kadar jih izpade preveč, se težav lahko lotite z naravo.

Za plešavostjo ne trpijo samo moški, ampak tudi ženske. Preverite, kako jo lahko za nekaj časa »preložite«.

Aromaterapija 

Nekateri strokovnjaki trdijo, da lahko aromaterapija pomaga pri izpadanju las. Uporabite različna eterična olja, recimo olja timijana, rožmarina in sivke. Poskusiti ni greh.

Umivanje las 

Razvijte higienske rutine, ki bodo upočasnile izpadanje las. Šampon, s katerim si umivate lase, naj ne bo jedek, uporabite raje blagega. Lase po umivanju le rahlo otrite z brisačo, saj močno drgnjenje vpliva na izpadanje las. Las si ne sušite predolgo s sušilnikom. Če imate dolge lase, jih ne češite mokrih, saj to še pospeši njihovo izpadanje.

Preverite delovanje ščitnice 

Če ščitnica ne deluje tako, kot bi morala, lahko povzroči tanjšanje las. Pomagate si lahko z različnimi algami, kot sta kelp in nori, saj vsebujejo ogromno joda, ki je nujen za uravnavanje delovanja ščitnice. Če je vzrok za izpadanje las resnično v ščitnici, vam priporočamo, da se posvetujete z zdravnikom in se zdravljenja ne lotevate sami, saj lahko naredite več škode kot koristi.

Prehrana 

Da bodo lasje manj izpadali, zaužijte veliko maščobnih kislin. Na vašem krožniku naj se velikokrat znajdejo orehi, lanena semena, morske ribe in avokado.

Hrana, bogata z železom

Železo je zelo pomembno za rast last. Če vam ga primanjkuje, so lasje krhki in izpadajo, nohti pa so lomljivi. Zaradi pomanjkanja železa smo utrujeni in ves čas bolni. Jejte zeleno zelenjavo, sadje, fige, govedino, sardine, slive in hkrati zaužijte veliko vitamina C, ki bo poskrbel za boljšo absorpcijo železa.

Masirajte lasišče 

Masažo izvajajte takrat, ko si umivate lase. Z njo boste pospešili prekrvavljenost lasišča, kar bo vplivalo na boljšo rast las.

Sprostite se 

Naj se vaše telo čim bolj umiri. Poskrbite, da boste imeli vsaj nekaj minut na dan samo zase. Privoščite si meditacijo, poslušajte glasbo, namakajte se v vroči kopeli ali pa se sprehodite v naravi.

Naredite si domač šampon 

Sestavine, ki jih potrebujete za domač šampon proti izpadanju las, so 3 decilitre naravnega in nadišavljenega šampona, 40 kapljic rožmarinovega eteričnega olja, 20 kapljic timijanovega eteričnega olja in 20 kapljic sivkinega eteričnega olja. Vse skupaj zmešajte, in ko si umivate lase, pustite šampon nekaj časa učinkovati na lasišču, preden ga temeljito sperete.

Naravna nega lasišča s klasičnimi pripravki iz rastlin

Spopadite se s plešavostjo tako, da v lasišče vmasirate poparke rastlin. Pripravite poparek iz listov in cvetov sivke: čez štiri čajne žličke sivke prelijte dva decilitra vrele vode. Podobno učinkovit pripravek si lahko naredite iz lipovega cvetja in kopriv. Pomaga pa tudi masaža lasišča s poparkom iz kamilic. Uporabite dve čajni žlički kamilic in prelijte z vrelo vodo. S temi pripravki boste zaustavili ali pa vsaj pošteno omilili izpadanje las. Na lasišče vsako jutro ali večer nanesite enega izmed prej naštetih poparkov in dolgo masirajte.