Bolezen

6 znakov, da ste zboleli zaradi stresa

ud
11. 3. 2017, 19.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Stres je v naših življenjih vse bolj prisoten. Vpliva tako na duševno kot telesno zdravje. Če ste nenehno in dolgotrajno izpostavljeni stresu, lahko celo zbolite.

profimedia
Odkrijte vzrok stresa in ga poskusite odpraviti.

Predstavljamo vam znake, ki kažejo na to, da ste zboleli zaradi stresa.

Izpuščaji

Če se na vaši koži nenadoma pojavijo rdeče izboklinice, ki srbijo, je lahko to pokazatelj stresa, in ne alergije, kot nekateri mislijo. Ko je telo pod prevelikim stresom, imunski sistem oslabi in tako telo ni pripravljeno za bolj proti boleznim. Koža pa postane preveč občutljiva na zunanje dejavnike, kot so mraz ali vročina, milo, losjon, detergenti in mehčalec.

Močan in dolgotrajen stres vpliva tudi na lastne mešičke in povečano izpadanje las. Oslabljen imunski sistem lasne mešičke napade in povzroči prekomerno izpadanje las. 

Pridobivanje teže

Stres spodbuja izločanje stresnega hormona kortizola, ki ovira sposobnost telesa za obdelavo sladkorja v krvi. To privede do kopičenja odvečnih kilogramov. Stres je pogosto odgovoren tudi za to, da se nezdravo prehranjujemo in prenajedamo.

Glavobol

Nikoli niste trpeli zaradi toliko glavobolov kot zadnje čase? Po vsej verjetnosti je kriv stres, saj povzroča sproščanje določenih kemikalij v možganih, ki povzročijo spremembe v živcih in krvnih žilah. Posledica tega pa je glavobol.

Mučita vas napihnjenost in zgaga

Stres lahko zmoti prebavni trakt na več načinov. Spodbuja povečano nastajanje želodčne kisline, to pa vodi do zgage. Upočasnjuje prebavo, kar povzroča pline in napihnjenost. Lahko pa celo privede do hudih prebavnih težav in driske.

Profimedia
Proti stresu se lahko borite z dihalnimi vajami in meditacijo.

Pogosti prehladi

Ker stres oslabi imunski sistem, smo veliko bolj dovzetni za prehlade. Okrepite imunski sistem z uživanjem več zelenjave in sadja ter več gibanja.

Nenadno se pojavijo akne

Navadno je vaša koža lepa in čista, v zadnjem času pa so se na njej pojavile akne. Po vsej verjetnosti so tam zaradi stresa. Ta povzroči povečano izločanje kortizola, zaradi česar žleze izločajo več maščobe in odvečnih snovi, ki ostanejo v lasnih mešičkih skupaj z umazanijo in odmrlo kožo.