Hišna nadloga

Vzglavniki so polni iztrebkov, menjajte jih vsaki dve leti

S.R.
16. 2. 2017, 07.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Imate pogosto smrkav nos tudi zunaj obdobja prehladov in gripe? Pogosto kašljate, oči pa vas srbijo in se vam solzijo? Morda ste alergični na iztrebke stotin mikroskopskih pršic, ki so si svoj dom ustvarile v vašem vzglavniku.

Profimedia
Same so nenevarne, sporna je njihova prebava.

Čeprav so simptomi neprijetni, same pršice običajno ne predstavljajo resne nevarnosti za zdravje ljudi.

Vsi vemo, da se  v naših posteljah nenehno nabirajo hišnim pršicam okusne odmrle kožne celice. Manj znano je, da so v primeru več kot dve leti starega vzglavnika pršice in odmrla koža zaslužne za kar 10 odstotkov njegove teže. Nekaterim se bo naježila koža, vendar, kot pravi specialistka za higieno Lisa Ackerley, ljudje dejansko nismo alergični na pršice, temveč na njihove iztrebke. »Pršice same ne prenašajo bolezni, nekateri ljudje so alergični na encime v njihovih iztrebkih. Povzročajo lahko nenehno smrkavost, srbečico, solzenje in kašljanje, pri ljudeh z astmo pa izjemno poslabšanje zdravstvenega stanja,« dodaja.

Profimedia
V nemškem muzeju higiene so razstavili model pršice v povečanem merilu.

»Da bi pršice uničili med pranjem perila, morate stroj nastaviti na 60 stopinj Celzija,« pravi Lisa.

Lisa sicer priporoča, naj postelje zjutraj ne pospravljamo, saj imajo pršice nadvse rade toploto, z odgrnjeno posteljo pa bomo zanje ustvarili hladno in sovražno okolje. Pravi še, naj vzglavnik operemo in posušimo v sušilnem stroju, ker da jih bo vročina v njem ubila. Če imamo na voljo dovolj prostora, lahko vzglavnik za nekaj časa spravimo tudi v zamrzovalnik, temperature pod ničlo jim nikakor ne ugajajo. Odsvetuje sušenje oblačil na radiatorju, pršice se namreč v vlažnem okolju počutijo nadvse udobno.

Seveda so dobrodošle tudi vse konvencionalne metode, kot je redno sesanje prahu. Lisa pravi: »Bolje kot boste počistili, manj bo prahu v prostoru, pršice pa bodo imele manj za pod zob.«