Otroški psiholog

Obravnavanje transspolnih kot potencialnih avtistov ga je stalo službe

J.P.
12. 1. 2017, 08.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Otroci, ki so zavoljo diagnosticirane transspolnosti tik pred hormonskim zdravljenjem, bi lahko bili avtisti.

Profimedia
Pokopale so ga obtožbe, da je otroke, ki niso bili prepričani v svoj spol, skušal zdraviti s pogovorom (fotografija je simbolična).

Psiholog dr. Kenneth Zucker pravi, da obstaja kar sedemkrat večja možnost, da so mladi, ki so prepričani, da so se rodili v napačno telo, dejansko avtisti.

Preokupacija, eden od pokazateljev avtizma, naj bi bil razlog, da so nekateri mladi prepričani, da so napačnega spola. Zucker tudi dopušča možnost, da so takšna občutja lahko posledica tesnobnosti ali depresije. Zato meni, da bi številni mladi lahko odločitev pozneje obžalovali.

»Mogoče je, da otroci, ki so nagnjeni k obsedenosti, postanejo obsedeni s spolom. Če že govorijo nekaj, to še ne pomeni, da moramo to sprejeti oziroma da je to res,« je dejal v BBC-jevem dokumentarcu.

Njegov pogled na avtizem podpirajo rezultati nizozemske raziskave, ki kažejo, da je skoraj osem odstotkov pacientov na eni od tamkajšnjih klinik za spremembo spola imelo motnje avtističnega spektra, kar je sedemkrat več, kot pa je običajno.

Raziskave kažejo, da si 80 odstotkov ljudi, ki vprašujejo svoj spol, tega ne spremeni.

Ostal je brez službe

Zuckerja so njegova prepričanja stala službe v Centru za odvisnost in mentalno zdravje v Torontu. Pokopale so ga obtožbe, da je otroke, ki niso bili prepričani v svoj spol, skušal zdraviti s pogovorom. Zaradi česar je obstajalo tveganje, da bi lahko zaradi njegovih poskusov, da bi odkril, če imajo duševne motnje, storili samomor. Zucker je prepričan v svoj prav. Tako je nekoč dejal: »Štiriletnik bi lahko rekel, da je pes – bi mu kupili pasjo hrano?«