Previdno

Na kaj morate paziti v termalnih kopališčih

U.D.
26. 12. 2016, 15.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Kopanje, skakanje v vodo in »namakanje« v termalnih kopališčih je sproščujoče in zabavno, vendar morate paziti na higieno in zdravje.

Profimedia

V kopališčih zmeraj upoštevajte opozorilne table. Govorimo o globini vode, uporabi obuval, razkuževanju stopal in tem, ali je skakanje dovoljeno ali ne. 

Ker je v kopališčih voda izredno topla, se naše telo pregreje, zato smo veliko bolj izpostavljeni boleznim, ki tam prežijo. Ponujamo vam nasvete, kako se lahko pred njimi zaščitite.

VNETJE UŠES

Kopališča imajo po navadi zunanje in notranje bazene, kar je poleti odlično, pozimi pa malo manj. Ko zaplavamo v zunanje bazene, je naše telo na toplem, izpostavljena pa je naša glava, predvsem ušesa. Poskrbite, da vas ne doleti vnetje ušes. Najlažje se je temu izogniti tako, da ne dopustite vodi, da bi prodrla v vaša ušesa. To storite s preprosto rešitvijo. V uho si vstavite kosem vate. Ta bo zaščitila vaša ušesa in preprečila vnetje. 

Bolezni, ki jih še lahko staknemo v kopališčih, so bolezni prebavil, okužbe dihal, največkrat pa so glivične okužbe in bradavice. 

VNETJE MEHURJA 

Tudi to je nadloga, ki jo lahko dobite na javnih kopališčih. Poskrbite, da ko odidete iz bazena, se dobro obrišete. Ko kraj zapuščate, si zmeraj preoblecite mokre kopalke in se dodobra posušite. Ne smete pozabiti, da je vaše telo pregreto in da ste temu veliko bolj izpostavljeni. Obvezno si do suhega posušite lase in počakajte, da se vaše telo dodobra ohladi. Ko odidete iz stavbe, ne pozabite na topla oblačila, ki vas bodo zaščitila pred mrazom. Na glavo si nataknite tudi kapo.

HIGIENA 

Bazeni in termalna kopališča so območje, kjer mrgoli bakterij. Priporočamo, da imate s seboj kopalni plašč in natikače, ki si jih nataknite, preden vstopite v bazen in po tem, ko greste iz bazena. Tako boste preprečili glivicam, da bi se naselile na vaše noge. Pred kopanjem se oprhajte temeljito z milom, da umazanija s telesa ne pride v bazen. Tudi pri vsakem nadaljnjem vstopu v bazen se je treba sprati in enako po opravljanju male ali velike potrebe. To, da ne smete požirati bazenske vode, pa najbrž že veste.