Presenetljivo

Sedem koristi in učinkov banan

ud
26. 12. 2016, 07.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Ste vedeli, da so banane odlične borke proti depresiji, blažijo jutranjo slabost, ščitijo pred sladkorno boleznijo, osteoporozo, slepoto in še veliko več?

Profimedia
Sadež, ki prežene marsikatero težavo.

Presenetilo vas bo, kako koristne so banane za vaše zdravje.

Za dober vid

Banane so naravno sladke in lahko pripomorejo k zmanjšanju vašega hrepenenja po sladkem. Zaradi tega ne boste posegali po bombonih in piškotih, kar bo privedlo do izgube kilogramov. 

Lahko bi skoraj rekli, da banana na dan odžene okulista stran. Banane namreč vsebujejo majhno količino vitaminov A (vrsto spojin, vključno z betakarotenom in alfakarotenom), ki so ključnega pomena za zaščito oči in zdrav vid. Te spojine ohranjajo membrane, ki obdajajo oči in so del očesa, ki vanj prenaša svetlobo. Ustrezen dnevni vnos vitamina A zmanjšuje tudi tveganje za nočno slepoto, kar je bistvenega pomena za vsakdanji vid.

Za dvig razpoloženja

Banane vsebujejo veliko triptofana, ki se v telesu pretvori v serotonin, in zato pomagajo premagovati občutke malodušja, depresije in vračajo dobro razpoloženje. Banane tudi zmanjšujejo simptome predmenstrualnega simptoma in uravnavajo količino sladkorja v krvi. Študije kažejo, da pomagajo tudi pri zmanjševanju stresa.

Zaradi velikih količin vitamina B, kalija in magnezija banane lajšajo odvajanje od nikotina. Če boste namesto po cigareti raje posegli po banani, ste na pravi poti, da vam uspe. 

Za športnike

Strokovnjaki svetujejo, da si po naporni vadbi privoščite dve banani, ki zaradi vsebnosti kalija pomagata proti krčem v mišicah in zaradi naravnih sladkorjev glukoze, fruktoze in saharoze dvigneta energijo.

Proti zgagi

Če trpite zaradi težav z zgago, poskusite pojesti banano, ki pomirja in lajša neprijetnosti. Banane so namreč naravni antacid, zdravilo, ki zmanjšuje kislost želodčnega soka, in tako zavirajo refluks (vračanje želodčne kisline iz želodca v požiralnik) ter pekoč občutek. So tudi edino sadje, ki ga lahko surovega uživate pri čiru na želodcu.

Vsi vemo, kako nadležen je pik komarja. Mesto vboda natrite z notranjim delom bananinega olupka in tako ublažite srbenje. Zagotovo vam bo pomagalo!

Za dobro prebavo

Banane so bogate z vlakninami, zato spodbujajo prebavo, rast koristnih bakterij, pospešujejo izločanje strupov iz telesa in posledično ugodno vplivajo na zdravje prebavil. Ena sama srednje velika banana vsebuje 16 odstotkov dnevnega vnosa predlaganih prehranskih vlaknin za odraslo osebo. Mogoče bi morali v reku »eno jabolko na dan prežene zdravnika stran« jabolko zamenjati kar z banano.