Zamenjava

Namesto belega sladkorja odlična naravna sladila

ud
25. 12. 2016, 09.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Vse več je opozoril, kako zelo je namizni beli sladkor škodljiv, toda ali zares veste, kje vse se skriva in zakaj bi ga bilo treba povsem črtati z jedilnika?

Profimedia
Eksperimentirajte in sami ugotovite, kakšen okus in količina sladila vam najbolj ustrezata.

Kot ugotavljajo znanstveniki, je sladkor veliko hujša droga kot hrana, poleg tega pa ima številne negativne učinke na zdravje. Na srečo nam narava ponuja kup alternativ oziroma zdravih naravnih sladil, s katerimi si lahko posladkamo jedi in življenje brez slabe vesti ter ogrožanja zdravja.

Prebava

Javorjev sirup - Sicer ima kar za tretjino nižji glikemični indeks kot beli trsni sladkor, vendar je ta še vedno visok (54), zato ni ravno najboljša izbira za sladkorne bolnike. 

S sladkorjem v telo vnašamo tako imenovane prazne kalorije, ki porušijo pravilen način in razmerje vsrkavanja mineralov. Ker so minerali ključni za pravilno delovanje prebavnih encimov, tudi ti ne morejo več opravljati svojega dela in je prizadeta prebava.

Deluje kot alkohol 

Poleg tega, da ima sladkor številne negativne učinke na zdravje (redči hranilne snovi, moti prebavo in endokrini sistem, toksično deluje na jetra, poslabša delovanje imunskega sistema in poveča tveganje za alergije), se lahko »pohvali« tudi z opiatnim vplivom na razpoloženje in čustvovanje. Sladkor je namreč toksin in stimulans, ki bistveno vpliva na počutje.

Zdravi nadomestki

Yacon - Zaradi skoraj ničnega glikemičnega indeksa je priporočljiv za sladkorne bolnike in je pomočnik pri hujšanju. Ima karamelni okus, zato je odličen v presnih sladicah.

Stevija je sladilo z ničnim glikemičnim indeksom, zato je idealno za sladkorne bolnike. Je od dvesto- do tristokrat slajša od belega sladkorja in ima specifičen okus, na katerega se je treba navaditi. V prahu se lahko uporablja tudi za kuho in peko, saj je temperaturno stabilna do 200 stopinj Celzija. Kokosov sladkor se prideluje iz kokosovih cvetov. Je bogat vir vitaminov B-skupine, mineralov kalcija, magnezija, kalija, cinka, železa, bakra, mangana, fosforja in bora, vsebuje pa tudi veliko aminokislin, zato je odličen pri krepitvi imunskega sistema. Temna melasa je stranski proizvod pri pridobivanju sladkorja iz sladkornega trsa. Vsebuje veliko kalcija, magnezija, kalija, železa, vitamina B6 in selena. V eni žlici melase je trikrat več železa kot v jajcu in več kalcija kot v kozarcu mleka!