Vodene koze

»Mami, tako zelo srbi!«

ud
31. 10. 2016, 18.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Norice, pravimo jim tudi vodene koze, so najpogostejša nalezljiva bolezen, ki jo povzroča virus varicella zoster, prizadenejo pa predvsem otroke, mlajše od 10 let. Mali bolnik jih lahko prenaša, torej je kužen, še nekaj dni po izginotju zadnjega mehurčka. Kaj storiti, da bo neznosno srbenje znosnejše?

Profimedia
Če bolnik zaradi srbenja ne more spati, obvestite pediatra, ki vam bo predpisal antihistaminik.

Glavni in najbolj nadležni simptomi, ki spremljajo norice, so srbeči izpuščaji. Pojavijo se kot rdeče pikice, ki se kmalu razširijo v majhne mehurčke. Osip se pojavi po telesu in se prenese na vrat, lasišče in obraz. Na koncu preide še na noge in roke. Mehurčki pa se lahko pojavijo tudi na sluznici ust, očesih, v ušesih in na spolovilih. Med pojavom osipa so možni povišana vročina, glavobol in izčrpanost.

Če so izpuščaji razpraskani in nezaščiteni, so izpostavljeni bakterijskim okužbam, kar lahko povzroči nastanek brazgotin.

Praskanje

Vrh mehurčka se z lahkoto spraska, lahko pa se odpre tudi sam in nastane krasta. Vse spremljata precej močno srbenje in posledično praskanje. Če so izpuščaji razpraskani in nezaščiteni, so izpostavljeni bakterijskim okužbam, kar lahko povzroči nastanek brazgotin. Zato naj bo glavna skrb starša ob bolniku z noricami namenjena lajšanju srbenja.

Kopeli dobro denejo

Mehurčke namažite ali otroka pogosto okopajte v posebni raztopini hipermangana. Po kopeli kožo posušite z rahlimi dotiki mehke brisače in ne otirajte. Otrokove roke umivajte z blagim, antialergijskim milom. Če bolnik zaradi srbenja ne more spati, obvestite pediatra, ki vam bo predpisal antihistaminik. Z zdravilom na recept boste lahko zmanjšali mehurčke za petino in skrajšali bolezen za dan ali dva. Vašega otroka bo prav tako precej manj srbelo, pa še v šoli bo manj izostal. Pazite pa na to, da se otrok ne bo praskal!