Upravljanje s časom

Prikličite informacije iz spomina

ud
10. 10. 2016, 18.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Miselno aktivnost imenujemo spomin. Ta omogoča priklic določenih informacij, ki se jih je človek v življenju naučil (proceduralni spomin) ali doživel (epizodični spomin). Ohranjanje in utrjevanja spomina je izredno pomembnega pomena.

Profimedia
Brez spomina bi za nas bila vsaka situacija takšna, kot da bi ji doživljali prvič.

S pomočjo spomina upravljamo s časom, z njim primerjamo preteklost s prihodnostjo. Zaradi njega lahko predvidevamo in načrtujemo prihodnost. Brez spomina bi za nas bila vsaka situacija takšna, kot da bi ji doživljali prvič. 

Faze

Spominske sisteme ločujemo glede na njihovo trajanje. Senzorni spomin traja le nekaj delcev sekunde, kratkoročni spomin je prav tako kratkega časovnega obsega. Dolgoročni spomin pa je tisto, kar smo ponotranjili in lahko kadarkoli uporabimo. Ta spomin je tisti, ki iz človeka prikliče vse informacije, ki so bile sprejete pred več kot 20 minutami. Vseh informacij človek ni sposoben ponotranjiti in jih zato pozabi. Včasih pride tudi do zmešnjave, saj se stare informacije prepletajo z novimi ali pa je v človekovem spominskem sistemu prišlo do poškodb. 

Profimedia
Zelo pomembno je to, da ločimo med normalno, starostno in bolezensko pozabljivostjo.

Če redno jeste kurkumo, ta pripomore k boljšemu zdravju srca in ožilja ter prepreči razvoj demence ali raka.

Bistrina spomina 

Ravnovesje med pomnjenjem in pozabljanjem je bistrina spomina. Sposobnost, da se nečesa spomnimo, je v bistvu učinkovitost določenih procesov v možganih, s katerimi shranjujemo informacije. Te preidejo v dolgoročni spomin. Zelo pomembno je, da ločimo med normalno, starostno in bolezensko pozabljivostjo. Kako dolgo bomo vedeli za določeno informacijo, je odvisno od tega, kako pogosto jo prikličemo na plan in kako zapomljiva je.

profimedia