Obrambna linija

Zakaj je otroku dobro izpirati nosek

uk
9. 10. 2016, 12.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Od nosa je odvisno, kako zdravo je naše dihanje, vohanje in sprožanje različnih refleksov. Ščiti nas pred okužbami, pomaga pri oblikovanju glasu, zato je zelo pomembno, da zanj oziroma natančneje za nosno sluznico lepo skrbimo.

Profimedia
Če je nos prenapolnjen s sluzjo, nobeno zdravilo zoper simptome prehlada ne more odpraviti otekline in vnetja.

Vsi nosni prehodi od vrha nosu do grla so prekriti s tanko plastjo sluzi in migetalkami. Ta sluz zadržuje bakterije in manjše prašne delce, da ne potujejo dalje. 

Zaščita

profimedia
Pri zamašenem nosu smo prisiljeni dihati skozi usta, kar pa vodi do vnetij žrela, sapnika ali celo bronhijev.

Migetalčna sluznica se po navadi očisti s procesom dihanja ali izpihovanjem nosa v robec, vendar se včasih na njej kljub temu nabere umazanija in nos postane zamašen. Umazano sluz navadno izpihamo ali izkašljamo iz grla, lahko pa kar pogoltnemo. Pogosto se zgodi, da smo smrkavi ali se nam nos zamaši. Takrat smo prisiljeni vdihavanje skozi nos nadomestiti z dihanjem skozi usta. To pogosto vodi do vnetij žrela, sapnika ali celo bronhijev. 

Nosna higiena 

Izpiranje nosu lahko odpravi mnoge pogoste težave z zdravjem, kot so alergije, zamašen nos, izcedek iz nosu, problemi s sinusi, nepravilno delovanje ušes, boleče grlo, kašelj, astma, smrčanje, izpostavljenost onesnaženju. Če imamo težave z nosno sluznico, očistimo nos vsako jutro in večer. 

Kdaj 

Redno izpiranje nosu je še zlasti koristno spomladi in jeseni, v času prehladnih obolenj. Če je nos prenapolnjen s sluzjo, nobeno zdravilo zoper simptome prehlada ne more odpraviti otekline in vnetja, saj odteče skupaj s sluzjo v žrelo, mi pa ga pogoltnemo. Pomembno je tudi redno umivanje rok, da se znova in znova ne okužujemo ter podaljšamo prehlada.