Higiena

Uporabljate palčke za ušesa – nikar!

ud
29. 9. 2016, 15.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Ušesno maslo ščiti notranji sluhovod pred umazanijo in bakterijami. Včasih se ga v sluhovodu nakopiči preveč in lahko celo ovira sluh. To pa je precej moteče.

youtube

V tem primeru je najslabše, kar lahko naredite, da si uho čistite z vatiranimi palčkami. Poleg tega, da si z njimi lahko poškodujete bobnič, ušesno maslo dejansko potiskate proti bobniču in ga odstranite zelo malo. Otorinolaringologi uporabo palčk odsvetujejo. Čistili naj bi samo maslo, ki priteče iz ušesa samo.

youtube

Odrasli

S palčkami si lahko poškodujete bobnič, pa še zelo malo masla boste spravili iz sluhovoda.

Pri odraslih ali starejših otrocih lahko uporabite solno raztopino. To lahko naredite sami doma tako, da zmešate pol žličke soli s toplo vodo in počakate, da se kristalčki raztopijo. Nato v uho nakapajte štiri kapljice in počakajte, da se ušesno maslo zmeša. Medtem ko imate raztopino v ušesu, uho rahlo masirajte. Na koncu si ga obrišite z brisačo.

youtube
Otroku v sluhovod nakapajte nekaj kapljic olja, ki ga prej v steklenički segrejete v dlani.

Otroci

Ne pozabite, da imajo otroci bolj občutljiva ušesa, zato nikar ne uporabljajte palčk za ušesa, da jim očistite uho. Uporabite raje olje. V otrokovo uho kanite tri kapljice olja in nato nežno masirajte uho. Ušesno maslo in olje na koncu samo obrišete iz ušesa. Tako otroku varno očistite ušesa. Priporočamo tudi, da olje pred vnosom v uho segrejete v dlani.