RAZGIBANO

Superživila za šestdeseta

ud
29. 9. 2016, 07.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Pri teh letih je pomembno, da ohranite pester jedilnik, ki naj ga sestavlja pretežno sveža hrana. Po upokojitvi se prevečkrat zgodi, da ženske izgubijo zanimanje za svojo zunanjost, posledično pa tudi za zdravje.

V prehrano vključite živila, ki vsebujejo veliko kalcija, beljakovin in manj ogljikovih hidratov.

Zaradi izgube interesa se pogosto zgodi, da ženske uživajo preveč živil iz konzerve in vnaprej pripravljene obroke. V tem obdobju pa sta najbolj pomembna zdrava prebava in zdravo črevesje, zato raje uživajte živila, ki vsebujejo veliko vlaknin. Ta so polnozrnat kruh, stročnice in sveža zelenjava. Pogosto si privoščite tudi rdeče zelje, ribe in brokoli.

Izguba apetita 

V tem obdobju ni nič kaj nenavadna izguba apetita. Pri tem morate le paziti, da zaužijete dovolj hranljivih snovi, ki jih vaše telo potrebuje. V prehrano vključite živila, ki vsebujejo veliko kalcija, beljakovin in manj ogljikovih hidratov.

Superživila 

Oreščki, najbolje neslani, naj bodo vaša pogosta izbira. Vsebujejo namreč veliko hranljivih snovi, ki jih telo v teh letih še kako potrebuje. Prehranski kvas, ki se nahaja v kosmičih, pa je bogat z vitaminom B. Prav tako doda jedem okus, ne da bi vseboval sol; te se je treba izogibati, saj povzroča visok krvni tlak. Poskusite ga uporabiti namesto parmezana in soli ter ga posujte po testeninah tik pred postrežbo.

Hidracija

Pozorni bodite na količino vode, ki jo spijete. Te naj bo dovolj. Če vam voda ne tekne, pa si pripravite nesladkan čaj.