Nova doba v medicini

Rojen prvi otrok, ki so ga "ustvarile" tri osebe

M.K.
27. 9. 2016, 19.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Rodil se je prvi otrok, spočet s pomočjo nove tehnike oplojevanja, ki uporablja DNK treh oseb.

NEW HOPE FERTILITY CENTRE

Pet mesecev stari deček ima DNK svoje matere in očeta ter majhen delež genetske kode darovalke, je o razkritju revije New Scientist poročal spletna stran BBC.

Ameriški znanstveniki so opravili prvi takšen poseg z namenom, da bi zagotovili rojstvo otroka brez genetske okvare, ki jo je nosila njegova mama, sicer iz Jordanije. Otrok je proizvod nove kontroverzne metode, ki so jo mediji poimenovali "umetna oploditev s tremi starši".

Starši z redkimi genetskimi mutacijami imajo lahko zdrave otroke

Metoda "treh staršev" pomeni, da z očetovo spermo oplodijo jajčne celice matere in donatorke. Preden se oplojene celice začnejo deliti, njihova jedra odstranijo. Jedro iz donatorkine jajčne celice se vstavi v materino oplojeno jajčno celico.
Ta nova tehnika omogoča, da imajo starši z redkimi genetskimi mutacijami lahko zdrave otroke, zaenkrat pa je dovoljena samo v Veliki Britaniji.

Otrok nima znakov bolezni

Deček se je rodil materi iz Jordanije. Znanstveniki so z novo metodo poskrbeli, da deček od matere ni podedoval genov za motnjo imenovano Leighov sindrom. Ta je usoden za vse, ki se rodijo z njim. Družina je že prestala štiri splave, dva otroka pa sta umrla pri osmih mesecih oziroma šestih letih. Par iz Jordanije se je zato zatekel po pomoč k Dr. Johnu Zhangu in njegovi ekipi iz centra New Hope Fertility v New Yorku. Da bi se izognili temu sindromu, je Zhang uporabil tako imenovano tehniko "treh staršev".

Otrok zaenkrat ne kaže nobenih znakov bolezni. Embriologi menijo, da bo rojstvo otroka, za katerega starše je skrbela ameriška ekipa s sedežem v Mehiki, pospešil razvoj te tehnike tudi drugod po svetu.

Novo obdobje v medicini

Po oceni strokovnjakov rojstvo otroka treh staršev odpira novo obdobje v medicini za pomoč družinam z redkimi genetsko pogojenimi obolenji. Hkrati opozarjajo, da je potreben strog nadzor nad novo in hkrati sporno tehniko, ki so jo poimenovali mitohondrijska donacija, poroča spletna stran BBC.

Znanstveniki so že v preteklosti "ustvarjali" otroke z DNK treh ljudi. Tovrstni preboj se je začel v 90. letih minulega stoletja, vendar gre pri tokratnem rojstvu za novo metodo.

Mitohondriji so membranske strukture, ki služijo celičnemu dihanju in so v celicah glavni vir energije. Imajo svoj DNK, ki ne vpliva na lastnosti, kot je videz. Okvarjeni mitohondriji, ki jih otrok lahko podeduje samo po materi, lahko povzročijo okvare možganov, atrofijo mišic, odpoved srca in slepoto.

Pri najnovejši metodi znanstveniki iz jajčeca matere odvzamejo vse vitalne dele DNK, iz jajčeca donatorke pa mitohondrije. Iz tega ustvarijo zdravo jajčece, ki ga oplodijo z očetovo semensko tekočino. Spočeti otrok ima 0,1 odstotka DNK donatorke in vso genetsko kodo, kot so barva las in oči, matere in očeta.