Mobilna verzija
01:27 22. januar 2018

Festival za tretje življenjsko obdobje

S.R./STA
0 Posodobljeno: 10:00 / 09.8.2017

V ljubljanskem Cankarjevem domu se bo od srede do petka odvijal že 16. festival za tretje življenjsko obdobje, ki bo potekal v znamenju digitalnega medgeneracijskega povezovanja in ohranjanja talentov starejših.

starejši za računalnikom

Prireditelji so ob pomoči ministrstev posebno pozornost namenili digitalnemu opismenjevanju starejših. Foto: Arhiv Svet24

Letošnji program bo poudaril koristi digitalnega medgeneracijskega povezovanja ter pomen ohranjanja talentov starejših in prenašanja njihovih izkušenj na mlajše generacije. Izpostavljena tema bo tudi varnost starejših v prometu.

F3ŽO največja prireditev za starejše v Evropi

Festival za tretje življenjsko obdobje (F3ŽO) je edinstvena prireditev za starejše v Sloveniji in največja tovrstna prireditev v Evropi. Prireditelji in obiskovalci ga razumejo kot prostor povezovanja, izmenjave idej in ustvarjanja, ki je posvečen aktivnemu staranju, izboljšanju kakovosti življenja starejših in uresničevanju solidarnosti med generacijami.

Vsako leto festival ustvari prostor za sodelovanje med generacijami, civilno družbo, prostovoljnimi organizacijami, gospodarskimi, akademskimi in političnimi sferami ter s tem prispeva k trajnostnim medgeneracijskim rešitvam. Že nekaj let je festivalsko geslo Vsi smo ena generacija!, ki sporoča, da družbo soustvarjajo vse generacije. Časovno in vsebinsko se festival navezuje na 1. oktober, ki je mednarodni dan starejših.

Festivalski program prinaša tudi predstavitve evropskega portala e-Pravosodje, ki ponuja informacije o pravnih sistemih držav članic Evropske unije. Nasploh bo izobraževalni program bogat s predavanji in delavnicami.

Tudi letos bo festivalsko dogajanje zaznamoval bogat nabor različnih dejavnosti. Obiskovalcem bodo na voljo okrogle mize, predavanja in delavnice, lahko si bodo ogledali nastope kulturnikov, si nabrali uporabne informacije in opravili sejemske nakupe. Festival bo gostil tudi slavnostno akademijo ob 70-letnici Zveze društev upokojencev Slovenije (Zdus).

Za obiskovalce tudi predavanja in delavnice o alternativnih metodah zdravljenja

Na predavanjih in delavnicah bo govora tudi o bioenergiji, šamanskih tehnikah in bioresonanci. Obiskovalci se bodo lahko preizkusili v vajah za ravnotežje in ročnih spretnostih. Društvo Hospic in knjigarna Konzorcij pripravljata Hospickafe, kjer bodo predsednik vlade Miro Cerar, publicistka Manca Košir in igralec Boris Cavazza razmišljali o življenju in minljivosti. Zanimivo bo predavanje o zdravstvenih težavah starejših.

Varnost starejših v prometu

Nasvete za varnost starejših v prometu in pojasnila o novi prometni signalizaciji bodo delili na razstavnem prostoru AMZS. Tradicionalno se bo na festivalu predstavila Mestna občina Ljubljana, ki bo poleg sejemskega programa pripravila tudi brezplačne oglede kulturnih in turističnih znamenitosti slovenske prestolnice ter oglede oskrbovanih stanovanj.

Pester kulturni program

Za kulturni program festivala bodo poskrbeli društva upokojencev, osnovne šole in posamezniki, ki se bodo predstavili s pevskimi, plesnimi in gledališkimi nastopi. Slišala se bo domača ljudska pesem pevskih zborov, plesalo se bo skupaj s folklornimi društvi, ki bodo obiskovalce ponesla v čase starih šeg in navad. Manjkale ne bodo niti orientalske plesalke.

V skupini prirediteljev 16. Festivala za tretje življenjsko obdobje so poleg Zdusa še Proevent, Inštitut Hevreka!, Zveza za tehnično kulturo Slovenije in Zavod RIKUS.

Vaš prispevek