Štejete obiske

Ste pogosto na stranišču? Obiščite zdravnika!

lp
22. 9. 2016, 21.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Zdravo je piti zadostne količine vode in posledično tudi dovolj urinirati. Obenem pa se je treba vprašati, ali na stranišče hodimo pogosteje kot drugi ali se nam to samo zdi. Zakaj je tako? Kakšni so vzroki, da stranišče obiskujete pogosteje kot drugi?

Profimedia
Pogosto obiskovanje stranišč lahko nakazuje resnejše bolezni.

Normalno število dnevnih obiskov stranišča, če spijemo približno dva litra tekočine na dan, naj bi bilo okoli osem. Seveda pa drži, da obiskov po navadi ne štejemo zares in natančno, in je zato povsem normalno, da izgubimo realno predstavo o tem, kako pogosto hodimo na stranišče.

Ob popitih dveh litrih tekočine je povprečje 8 obiskov stranišča na dan.

Neprijetno

Toda včasih se nam vendarle zgodi, da si rečemo, danes sem pa šel na stranišče premalokrat, ali pa da smo na stranišču preživeli skoraj ves dan. Pri slednjem imamo neprijeten občutek, saj se nam zdi, da smo s svojimi pogostimi obiski na stranišče veliko bolj izpostavljeni vprašanjem, kot so, ali imaš prehlajen mehur in ali je kaj narobe. Pri takšnih primerih je povsem razumljivo pomisliti, ali je z nami kaj narobe in ali je vzrok za to morda znak česa resnejšega.

Kaj je pogosto?

Ljudje ne znamo pravilno opredeliti besede pogosto. Po navadi se primerjamo z drugimi, ki pa včasih niso pravo merilo. Kot smo rekli, je povprečno število obiskov stranišča osem. Svoje obiske si raje zapisujte in primerjajte s tem številom. Včasih so lahko vzroki za pogosto obiskovanje stranišča drugje. Lahko gre za majhen mehur, premalo pitja, vnetje ali pa ledvične kamne, mogoče celo sladkorno bolezen. V resnejših primerih je zelo priporočljiv obisk zdravnika, saj je treba vnetja, ledvične kamne in sladkorno bolezen ustrezno zdraviti.