Umetna oploditev

V prihodnosti spočetje otrok tudi brez jajčeca

M.K./STA
14. 9. 2016, 11.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Britanski znanstveniki so v torek sporočili, da bi lahko v prihodnosti otroke spočeli tudi brez jajčeca.

Wikipedia
Mnogo žensk se odloči poskusiti vse, preden se dokončno sprijaznijo z življenjem brez otrok.

Tako bi lahko imeli tudi istospolno usmerjeni moški in neplodni pari otroke z DNK obeh staršev, poroča britanski BBC.

Znanstvenikom z univerze v britanskem Bathu je namreč uspelo pretentati semenčice, da oplajajo pravo jajčno celico, s čimer so ustvarili mišje mladiče. Neoplojeno jajčece so s kemikalijami spremenili v "lažni zarodek", ki je zelo podoben običajnim celicam, kot so kožne celice pri človeku. Podobnost je predvsem v delitvi celic in nadzoru nad njihovim DNK.

"To je prvič, da je nekdo dokazal, da lahko tudi združitev semenčic z drugimi celicami, in ne samo jajčecem, privede do spočetja potomcev," je za BBC povedal eden od avtorjev raziskave Tony Perry. "To spreminja skoraj 200 let staro mišljenje," je poudaril.

Z vbrizganjem semenske tekočine v lažne zarodke miši so tako ustvarili zdrave mišje mladiče, kar pomeni da bi lahko nekega dne podobno storili iz človeških celic, ki niso jajčeca. "Ena od možnosti je, da bi bilo v bližnji prihodnosti možno navadne telesne celice združiti s semenčicami, s čimer bi nastal zarodek," je dejal Perry.

Nekega dne tako za spočetje otroka žensk ne bi več potrebovali, kažejo rezultati raziskave, ki so jo objavili v znanstveni reviji Nature Communications.

Otroka bi tako lahko imela tudi dva moška, pri čemer bi eden daroval navadno celico, drugi pa spermo. Biološke otroke bi lahko imele tudi neplodne ženske.