Ne pozabi me

Za boljšo prepoznavnost prvih znakov demence

M.K./STA
13. 9. 2016, 14.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Vsake tri sekunde nekdo na svetu zboli za demenco.

Arhiv
Za vsakim obolelim so trije ljudje, ki so zaradi bolezni prizadeti, pretežno gre za svojce.

Slogan petega svetovnega meseca Alzheimerjeve bolezni v septembru je Ne pozabi me, s katero si Alzheimer združenja po vsem svetu prizadevajo za boljše prepoznavanje prvih znakov demence. Z mednarodno kampanjo tudi v Spominčici opozarjajo na večjo osveščenost o demenci in zmanjšanje njene stigme.

V slovenskem združenju za pomoč pri demenci Spominčica ob svetovnem mesecu Alzheimerjeve bolezni, septembru, opozarjajo, da je demence med nami več, kot mislimo, zato je pomembno, da čim več ljudi prepozna prve znake te bolezni in takega človeka odpelje k zdravniku, je na novinarski konferenci povedala predsednica združenja Štefanija L. Zlobec. Teh znakov je deset, od postopne izgube spomina, težav pri govoru in vsakodnevnih opravilih do zapiranja vase in izogibanja družbi.

Kot je pojasnila, pa je ta mesec nastal leta 1994 na pobudo Alzheimer's Disease International (ADI), v katero je vključenih 85 držav članic. "Naš glavni namen je okrepiti delovanje Alzheimer združenj po vsem svetu in spodbujati ustanavljanje novih, da bi bolje poskrbeli za osebe z demenco in bili v čim večjo podporo njihovim svojcem," je dejala.

Ob tem je poudarila, da svojci osebe z demenco čim prej potrebujejo čim več informacij o poteku bolezni in o tem, kako s takšno osebo ravnati, kar vse nudi Spominčica. Pri tem je najpomembnejše stalno izobraževanje vseh, ki pridejo v stik z obolelim za demenco. "Priporoča se, da tak bolnik ostane čim dlje doma med svojci, ki jim je treba nuditi pomoč. Na tem bomo delali, zdaj imamo nacionalno strategijo obvladovanja demence v Sloveniji do leta 2020, sledi akcijski načrt oz. uresničitev ciljev," je poudarila Zlobčeva.

Po besedah psihiatrinje Lee Žmuc Veranič, ki se ukvarja z bolniki z demenco, v Sloveniji nimamo nacionalnega registra bolnikov z demenco, a ocenjujejo, da jih je približno 32.000, podobno kot v drugih zahodnoevropskih državah. "Lahko bi rekli, da ima demenco vsak deseti človek po 65. letu in vsak tretji po 85. letu," je razkrila in dodala, da raziskovalci v prihodnje pričakujejo epidemijo te bolezni.

Na svetu je namreč več kot 44 milijonov bolnikov z demenco, v Evropi več kot devet milijonov. Demenca, ki nastane zaradi bolezenskih sprememb na možganskih celicah, traja od 10 do 15 let in je ena najdražjih bolezni.

Septembra se bodo po Sloveniji zvrstili številni dogodki in prireditve v organizaciji Spominčice, domov starejših, knjižnic in drugih organizacij, ki se srečujejo s tematiko demence. Med drugim bodo organizirali sprehode za spomin.

V petek in soboto pa bo v Termah Dobrna 8. psihogeriatrično srečanje na temo demence, ki ga organizira Spominčica v sodelovanju z ljubljansko psihiatrično kliniko. Gre za strokovno srečanje namenjeno vsem, ki se ukvarjajo z demenco oziroma je demenca tudi sestavni del njihovega dela, je še dodala predsednica združenja.