Presenetljiva dejstva

Resnice o bolečini

mo
11. 9. 2016, 20.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Bolečina je lokaliziran neprijeten občutek nelagodja ali stiske, ki nastane zaradi vzdraženja bolečinskih receptorjev in predstavlja zaščitni mehanizem – opozorilo organizmu, da se izogne škodljivim dejavnikom, da se zmanjša telesna dejavnost ali dejavnost prizadetega dela telesa.

dreamstime
Ženske so pri prenašanju dolgotrajnih bolečin bolj trpežne.

Prav bolelčina je eden najpogostejših simptomov, zaradi katerih bolniki iščejo pomoč pri zdravniku v osnovni zdravstveni dejavnosti.Verjetno si mislite, da o bolečinah veste kar precej – a kaj od tega je res?

Ženske prenašajo bolečino veliko bolje kot moški.

Dejstvo: Medtem ko ženske bolje prenašajo kronične bolečine, se moški lažje spopadajo z akutnimi bolečinami. Ženske so torej potrpežljivejše pri prenašanju dolgotrajnih bolečin. Vzroke za to so strokovnjaki našli v tem, da se ženske pogosteje poslužujejo samopomoči: pogovora s prijateljicami, samoozdravitvenih tehnik in večkrat tudi obiščejo zdravnika.

Bolečine, ki jih lahko preženemo s sredstvi proti bolečinam, ne pomenijo nič resnega.

Dejstvo: To, kako hitro in učinkovito je sredstvo proti bolečinam, nima nobene zveze z izvorom in resnostjo bolečine. Zvit gleženj lahko tako boli, da tudi sredstva proti bolečinam ne pomagajo, medtem ko lahko veliko hujšo bolezen, raka, sredstva proti bolečinam vsaj začasno omilijo. Zato bolečine jemljite resno. Če tablete proti bolečinam ne pomagajo, obiščite zdravnika, to pa storite tudi, če je bolečina stalna in nenadna.

profimedia
Lahko se naučimo, kako živeti z bolečino.

Če čutimo bolečine v prsih, to ne more biti rak.

Dejstvo: Čeprav so bolečine v prsih v zgodnjem stadiju raka dojke redke, se kljub temu lahko pojavijo. Napete prsi navadno niso razlog za skrb, če pa otipate bulico, takoj obiščite zdravnika. Redno se pregledujte in opazujte obliko in spremembe dojk in bradavic. Če opazite zatekanje, rdečico ali stalno bolečino v prsih, takoj obiščite zdravnika.

Bolečine pri telesni vadbi so normalne.

Dejstvo: Če brez kondicije začenjate novo vadbo, boste gotovo čutili bolečine v mišicah. Toda če vam telesna vadba povzroča stalne bolečine, to lahko pomeni, da vadite napačno ali pretiravate. To lahko privede do poškodb. Zato vadite postopno in razgibavajte različne mišične skupine v različnih dneh. Na primer tecite en dan, naslednji dan pa plavajte ali kolesarite.

Vsako bolečino se da odpraviti.

Dejstvo: Veliko kroničnih obolenj, na primer bolečine v hrbtu, se ne da pozdraviti. Lahko pa se omili in lahko se naučimo, kako živeti z bolečino. Lahko si pomagamo z masažo, s sprostitvenimi vajami in z zdravo prehrano. Tudi zdravila lahko olajšajo bolečino, redna telesna aktivnost pa daje prožnost mišicam in na ta način lajša tegobe.