Tradicionalna kitajska medicina

Dr. Lu Li svetuje: Pomagajte ledvicam in s tem hrbtenici

dr. Lu Li
10. 9. 2016, 11.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Tokrat se je na našo kitajsko zdravnico obrnil bralec, ki ga pestijo težave, ki so skupne mnogim ljudem. Toda kjer so težave, so tudi rešitve.

svet24
Vsak operativni poseg pušča za seboj sledi, meridijani so zaradi tega prekinjeni in ostajajo nepretočni, zato jih je treba z akupunkturo ponovno stimulirati.

Spoštovana dr. Lu Li! 

Sem moški, star 65 let. Na vas se obračam z željo, da mi svetujete glede nenehnih krčev, ki se mi pojavljajo na področju nog. Vedno se začnejo v palcu na nogi, sredi noči. Včasih me zagrabi tako močno, da komaj zdržim bolečino. Imam tudi težave s križem, ki me zelo boli, narejenih je bilo kar nekaj posegov, nekateri niso bili najbolj uspešni. Imam otrdel vrat, po koži se mi včasih spustijo kot nekakšni izpuščaji (še posebej na predelu nog), ki pa tudi izginejo. Res je, da sem že malo star, pa vendar si želim imeti kvalitetno življenje še naprej. 

Obroke imam zelo zdrave, za kar poskrbijo domači, mogoče res ne jem najbolj redno, nimam velikega apetita, včasih pa sem zaradi službe obroke tudi veliko izpuščal. Šele pred kakšne pol leta sem se začel malce gibati, sprehodi z ženo, pred tem pa skoraj nič, saj sem delal tudi po 10 ur na dan ali več. 

Kaj mi svetujete? 

Lenart 

G. Lenart, lepo pozdravljeni! 

Ledvice po TKM nadzorujejo kosti, kostni mozeg in so nekakšen motor za notranje organe, ki jih segrevajo in napajajo s svojo močjo.

Vaše težave so po tradicionalni kitajski medicini povezane s primanjkljajem ledvične esence, ki se imenuje jing. Ta se skladišči v ledvicah in njena raven lahko nenehno malo niha, ko pa upade pod določeno raven, izbruhne težava ali se pojavi bolezen. Zaradi ledvične esence so prisotni krči, prav tako bolečine v križu in hrbtenici. 

Vsak operativni poseg pušča za seboj sledi. Na Kitajskem največji poudarek dajemo okrevanju po posegu, rehabilitaciji. Kanali ali meridijani so zaradi posega prekinjeni in ostajajo nepretočni, zato jih je treba z akupunkturo ponovno stimulirati in sprostiti pretok vitalne energije či, ki teče po njih. Priporočila bi vam, da krepitev usmerite v ledvice, saj so izvorni organ za nastanek težav. 

Ledvice po TKM nadzorujejo kosti, kostni mozeg in so nekakšen motor za notranje organe, ki jih segrevajo in napajajo s svojo močjo. Ko so ledvice po fizioloških funkcijah v primanjkljaju, se začne kazati kup težav in notranje ravnovesje se zlahka poruši. Krepiti je treba tudi kri in sprostiti kanale, saj šele z dobro cirkulacijo in kvalitetno krvjo lahko telo počasi okreva. 

svet24
Enkrat na dan pijte limonado, vendar ne mrzlo in ne na tešče.

Začnite peti, vsaj 20 minut skupaj, saj z določenim tonom stimulirate notranji organ, ki to sprejema kot nežno masažo. 

Vsekakor vam priporočam zdravljenje s pomočjo TKM, akupunkture in zeliščno podporo kot tudi izvajanje določenih tehnik doma. Kot prvo začnite uživati formulo backease, ki krepi ledvice in esenco, sprošča tudi napetosti v hrbtenici. Sočasno uživajte tudi formulo active, ki odpira in sprošča meridijane, da lahko vitalna energija pridobi moč in normalno po ožilju potiska kri.

Redno s prekinitvami si pripravljajte prevretek iz zelišča eucommia bark, ki mu šaljivo pravijo tudi kitajsko gumi drevo zaradi »lateksnih« lastnosti. Lubje drevesa se že več stoletij uporablja kot čaj, saj ima močne učinke na splošno povečanje moči skeletne strukture. 

Uživajte čim več črne murve, ki krepi ledvice, avokado, tahini (sezamova pasta), toplo limonado (enkrat na dan, ne na tešče) in banane, ki vsebujejo več kalija. Priporočam tudi, da začnete redno izvajati tehnike, kot so čigong, tajčičuan, daojin, joga in meditacija. Izberite tisto, ki vam najbolj ustreza. Svoje telo morate tudi z razteznimi vajami čim bolj sprostiti.

dreamstime
Črna murva krepi ledvice, zato jo užijte čim več. Lepo uspeva tudi v Slovenji.

Prav tako lahko stojite v položaju jahačeva drža 10 minut skupaj. To je izhodiščni položaj za izvajanje čigonga in tajčičuana. Začnite peti, vsaj po 20 minut, saj z določenim tonom stimulirate notranji organ, ki to sprejema kot nežno masažo. Masirajte si tudi točki SP6 in KI1. 

Če le utegnete, se naročite pri nas na pregled. Priporočila bi zdravljenje. 

Želim vam vse dobro!