Tradicionalna kitajska medicina

Dr. Lu Li svetuje: Kako olajšati težave z dihanjem

dr. Lu Li
3. 9. 2016, 11.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Naš bralec Branko je dr. Lu Li zaprosil za pomoč, ker ima precejšnje težave z dihanjem po operativnem posegu. Tudi tokrat ima kitajska zdravnica kup dobrih rešitev, ki bodo vsaj olajšale njegove težave, zagotovo pa lahko pomagajo še komu s podobnimi simptomi.

svet24
Tudi Dr. Lu Li se strinja z mislijo, da je smeh pol zdravja.

Spoštovana dr. Lu Li!

Star sem 56 let. Že nekaj let imam težave z dihanjem, saj mi je po operativnem posegu ostalo zlepljeno desno pljučno krilo. Imam tudi visok pritisk, zato uživam zdravila.

Moj način življenja, kar opisujete vi glede ritma prehrane, gibanja … vsekakor ni urejen. Moja prehrana je neredna, obroke uživam, ko imam čas. Zaradi službe sem veliko pod stresom, gibam pa se skoraj nič, razen vrtenja na stolu in gibanja zapestja z miško zaradi dela. Po naravi sem veseljak, zadnje čase pa mi je vse postalo odveč, sem utrujen in nejevoljen. Žena pravi, da si bo poiskala novega, če se ne spravim v red (hec).

Prosim za nasvet in pomoč. Hvala. Branko

Gospod Branko, lepo pozdravljeni!

Kljub vašim težavam, vidim, da vas nagajivost še ni minila in se še vedno radi pošalite. To je zelo dobro! Tudi pri vas pravite, da je smeh pol zdravja, in še kako je res …

dreamstime
Redno si pripravljajte pečene pomaranče, ki odpravljajo vlago v telesu. Lahko jih dodate kar običajnim pečenim jedem.

Po sistemu TKM je zaradi zlepljenega desnega pljučnega krila seveda oslabljena pljučna energija či. To je razlog, da pljuča svojih fizioloških funkcij ne opravljajo v zadostni meri, kar za seboj potegne nemalo nadležnih simptomov. Pljuča, ki od vranice prevzemajo del razprševanja telesnih tekočin predvsem v zgornji trup telesa (glava) in v osrednji del (middle qi), niso sposobna naloge opraviti v pravi meri. Iz tega razloga v telesu zastajajo tekočine, strupi in notranja naseljena vlaga, ki se rada zadržuje prav na šibkem področju. Pljučem ob izdihu iz telesa obenem ne uspe pregnati škodljivih vplivov, zato se kopičijo v telesu zunanji in notranji patogeni dejavniki.

Najpomembneje je, da se odvečna vlaga najprej izseli iz telesa, pri čemer se hkrati krepijo pljuča. Če telesa najprej ne razbremenimo strupov, nam nobena krepitev ne bo pomagala izboljšati rezultatov.

Glede na vaše stanje je potrebno zdravljenje, tako v smislu TKM kot zahodne medicine. Priporočala vam bi uživanje formule destasis, ki telo čisti, ter sočasno uporabo formule middle, ki krepi vranico in pljuča oziroma osrednji či telesa.

Meridijani (kanali) so zelo nepretočni, saj ne skrbite za redno športno aktivnost, za katero pa sicer ni nujno, da je intenzivna. Dovolj je že 30 minutni sprehod ali hitra hoja, da se kanali odprejo. Priporočam tudi izvleček ginka bilobe, ki skrbi za ožilje, kri, ledvice, srce in možganski predel. Uživajte ga neprekinjeno dva meseca. S tem pospeši cirkulacijo telesnih tekočin in odpre kanale.

dreamstime
Ginko biloba skrbi za ožilje, kri, ledvice, srce in možganski predel.

Prav tako si redno pripravljajte pečene pomaranče, ki odpravljajo vlago v telesu. Vsak dan si naredite sok iz hrušk ter uživajte čim več pinjol, ki skrbijo za pljuča. Svetujem tudi avokado.

dreamstime
Metoda za samopomoč: kolobar čebule dajte na vsako stopalo, ki ju obvežete s povojem, in pustite delovati čez noč.

Skrajni čas je, da resnično poslušate svojo ženo in začnete skrbeti za svoje zdravje tako, da si uredite redne obroke, vnesete v vsakdan šport in gibanje, si namenite dovolj časa za počitek in regeneracijo ter svoj delavnik priredite tako, da ne bo presegal osem ur. Vsak dan se začnite tapkati od ledvenega predela do vratu, da se začne vitalna energija dvigati navzgor, kar bo olajšalo delo pljuč. Tapkanje naj traja od 15 do 20 minut. S pritiski si stimulirajte ali masirajte tudi točko GB31 (ali feng šui, na nogah) ter točko CV 22 (ali tiantu, pri grlu). Zadnja točka bo pomagala, da se sprosti pretok prek vratu do glave in tako potisnilo tekočine navzgor.

Kot metodo za samopomoč priporočam tudi uporabo kolobarja čebule za vsako stopalo, ki ju obvežete s povojem in pustite delovati čez noč. Čebulo povijete na področje točke KI1, da se prek meridijana ledvic aktivira in sprosti pretok telesnih tekočin. Ima namreč lastnost čiščenja in odpiranja kanalov. To metodo uporabljajte nekaj dni zapovrstjo (recimo od štiri do pet dni), nato naredite desetdnevni premor in spet ponovite.

Vabim vas tudi v našo ordinacijo Dao TKM v Ljubljani na dodaten posvet in pregled.

Želim vam vse dobro!