Presenetljivo

Ne boste verjeli, za kaj je dober seneni nahod

R.T.
16. 8. 2016, 16.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Avstrijski raziskovalci so odkrili pozitivno plat senenega nahoda.

Mikroglijske celice iščejo 'napadalce', kot so bakterije in alergeni, ter jih uničujejo.

Raziskovalci z Inštituta za molekularno regenerativno medicino v Salzburgu so miši izpostavili cvetnemu prahu travniškega mačjega repa in s tem sprožili alergijsko reakcijo, nato pa spremljali njihove možgane, natančneje hipokampus – predel, ki je povezan s spominom.

Mikroglijske celice iščejo 'napadalce', kot so bakterije in alergeni, ter jih uničujejo. Taiste celice pa naj bi s staranjem začele delovati pretirano in se prehitro odzivati na dražljaje, pogosto pa pride tudi do vnetja, kar prispeva k poslabšanju spomina. Enak učinek ima pretiran odziv na dražljaje.

Alergijska reakcija je v tem predelu možganov stimulirala rast novih nevronov – milijarde njih v možganih posredujejo signale in oblikujejo nove spomine, s starostjo pa njihovo število upada. Našli pa so še drug in docela nepričakovan blagodejni učinek senenega nahoda: namesto da bi alergijska reakcija aktivirala imunski sistem, natančneje mikroglijske celice, ga je zatrla, kar pa bi lahko po mnenju strokovnjakov bilo pomembno za upočasnitev razkroja spomina.

Mikroglijske celice iščejo 'napadalce', kot so bakterije in alergeni, ter jih uničujejo. Taiste celice pa naj bi s staranjem začele delovati pretirano in se prehitro odzivati na dražljaje, pogosto pa pride tudi do vnetja, kar prispeva k poslabšanju spomina. Enak učinek ima pretiran odziv na dražljaje – kot je dejala dr. Barbara Klein, ena od raziskovalcev, pretiran odziv še pospeši razvoj nevrodegenerativnih bolezni.

Da seneni nahod torej 'deaktivira' te celice, je skrajno zanimivo, je še dejala.