Zdravje

Kako odpravimo sončne in starostne pege

sr
9. 8. 2016, 14.45
Posodobljeno: 25. 3. 2024, 07.33
Deli članek:

Posledic vpliva sonca na kožo je veliko: leta prinašajo gubice, ki so izrazitejše pri ljudeh, ki so raje na soncu kot v senci, tudi suha koža je večji problem pri tistih, ki prisegajo na porjavelo polt. In ne nazadnje so tu še pege.

profimedia
Po posegu z laserjem ne smemo na sonce najmanj štiri tedne, zato se za poseg odločite po dopustu oziroma v jesenskih dneh.

Nekateri imajo pege že od otroštva dalje, drugi se z njimi srečajo z leti. Kako se jim lahko izognemo in kako jih lahko s pomočjo medicine zabrišemo?

Prvo in najučinkovitejše sredstvo zoper nastanek novih peg je izogibanje ultravijoličnim žarkom oziroma zaščita z oblačili, pokrivali in kremo z visokim zaščitnim faktorjem. Uporabite jo tudi na hrbtišču rok oziroma na vseh soncu izpostavljenih delih telesa.

Kakšne pege poznamo?

Zdravniki pojasnjujejo

Poznamo še s hormonskimi spremembami pogojene pege oziroma temne lise, ki se mnogokrat pojavijo med nosečnostjo in potem izginejo. 

Kar tri četrtine sončnih žarkov nas doseže, ne da bi se tega zavedali, in vsaka najmanjša količina UV-sevanja spodbuja nastanek pegic. Te v grobem delimo na dve vrsti.

Sončne pege so prirojene. Koža ima v zarodnem sloju kožno barvilo ali pigment. To so majhna temna zrnca, ki se obarvajo pod vplivom ultravijoličnih žarkov in nudijo zaščito spodaj ležečim celicam, na katere bi močno aktivni sočni žarki neugodno delovali. Ta pigment je običajno po koži enakomerno razporejen. Ko pa so pigmentne celice skoncentrirane na enem delu, nastanejo pege. Pege obledijo v zimskem času oziroma takrat, ko koža ni posončena.

Starostne pege se pojavijo v zrelejših letih, največkrat na izpostavljenih delih kože hrbtišča dlani, podlahti, goleni, obraza, vratnega izreza in zgornjega dela hrbta pri tistih, ki jih je na tem mestu sonce večkrat opeklo. Na videz je solarni lentigo lahko zelo podoben sončnim pegam. Vendar pa je pri takšnih rjavo obarvanih lisah v celicah kožne povrhnjice opaziti zgoščen kožni pigment melanin, obenem pa je povečano število pigmentnih celic (in ne pigmenta v koži tako kot pri sončnih pegah) v koži, ob mikroskopskem pregledu pa dermatolog opazi še druge spremembe tako v zgradbi kože kot v obliki, številu in aktivnosti pigmentnih celic.

Odstranjevanje peg

Pegice na otroškem obrazu so znak mladosti in navihanosti, na odraslem obrazu pa jih raje nimamo.

Pege lahko odstranimo na več načinov, nobeden od njih pa ne zagotavlja, da se ne bodo ponovile. Zdravljenje še najlažje primerjamo s števcem na avtomobilu, čeprav ga namreč pomaknemo nazaj, slej ali prej spet pridemo na določeno kilometrino.

Zamrzovanje s tekočim dušikom zdravi pege v 10 do 15 sekundah. Značilnost pigmentnih celic je, da so občutljivejše na nižje temperature, ki jih uničijo. Žal v tem primeru dermatolog na kožo vpliva neselektivno oziroma zamrzne tudi del kože, ki nima pigmentih sprememb.

Tudi v primeru »brisanja pegic« s kislino ni mogoče vplivati samo na pigmentne spremembe, v primeru previsoke koncentracije kisline pa lahko nastane tudi kakšna brazgotina.

Velika prednost laserskega zdravljenja je potemtakem ravno v tem, da žarki uničijo zgolj pigmentne celice, možnost za ponovitev peg pa je najmanjša. Po postopku je koža nepoškodovana.