Zdravilni učinek okolja

Za boljša zlata leta v stiku z naravo

U. B. /Ženska
26. 5. 2016, 05.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Naravno okolje spodbuja telesno, duševno in duhovno zdravljenje.

Arhiv Svet24

Vsakdanji stik z naravo ima pomemben vpliv na to, kako bomo lahko uživali starost. Raziskava ameriške Univerze Minnesota kaže, da ima najboljši vpliv naravno zeleno okolje, v katerem je prisotna voda.

Raziskava se je ukvarjala prav z okolji, ki imajo v zrelem življenjskem obdobju lahko zdravilne učinke. Pokazala je, da so koristne že malenkosti, kot je ribnik ali klop s pogledom na cvetlice. Voda, bodisi tekoča (vodomet, potoček, reka) ali stoječa, se je izkazala s spodbujanjem občutka obnavljanja in duhovne povezanosti. Takšno okolje je lahko tudi odličen prostor medgeneracijskih srečanj, od načrtovanih dejavnosti z družino in prijatelji do naključnih druženj s sosedi.

Ko so raziskovalci pod drobnogled vzeli življenje ljudi z majhnimi prihodki v starosti od 65 do 86 let iz Vancouvra, so ugotovili, kako njihova vsakdanja čutna izkušnja, kot je zvok vode ali čebeljega brenčanja med cvetjem, lahko neverjetno vpliva na vsesplošno zdravje. Dostopnost takšnega okolja starejše spodbudi, da ga tudi dejansko obiščejo ali preprosto, da gredo malo ven. To pomeni več telesne dejavnosti, druženja, duhovnosti in družabnosti, ki lahko odmaknejo kronično bolezen, obnemoglost in izolacijo.

Tri zlata pravila 
● Duševno in socialno zdravje sta v zrelih letih prav tako pomembna kot telesno zdravje. 
● Če se le da, hodimo redno in čim več iz stanovanja, četudi samo čez dvorišče ali na kratek sprehod. 
● Vsak dan navežimo stik z naravo, če ne drugače, posedimo v parku, poslušam zvok vode v vodometu. Če nimamo druge možnosti, pa si dan polepšajmo vsaj z ogledovanjem okenskega cvetja. 

Ob bližini narave tudi po upokojitvi lažje ostanemo dejavni, manj je morebitnega dolgočasja, občutka osamelosti in zapuščenosti, okrepi se občutek, da ima naše življenje namen in smo v njem nekaj dosegli. »Modri prostori,« kot raziskovalci govorijo o predelih, kjer je voda, omogočajo lažjo telesno dejavnost in fizioterapijo. Poleg tega nam voda lahko pomaga do sprostitve in spodbudi razmišljanje.
Čeprav se to zdi samo po sebi umevno, pa bi lahko raziskave, kot je ta, spodbudile urejanje bivalnega okolja in razmišljanje, da v njem niso pomembna le otroška igrišča, ampak tudi prostori, kjer se lahko v senci med drevesi družijo tudi starejši. Raziskava opozarja na pomen drobnih malenkosti v življenju, na katere pozabljamo.




Arhiv Svet24
Voda, bodisi tekoča (vodomet, potoček, reka) ali stoječa, se je izkazala s spodbujanjem občutka obnavljanja in duhovne povezanosti.