Zdravje

Grozi nam smrtonosni koronavirus

STA/J.P.
14. 5. 2014, 16.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes opozorila, da smrtonosni koronavirus, ki se je leta 2012 pojavil na Bližnjem vzhodu in se medtem že razširil na druge celine, predstavlja resen razlog za zaskrbljenost. Prizadete države je zato pozvala k boljšim ukrepom za preprečevanje okužb in vlaganju v raziskave.

Arhiv Svet24

Smrtonosni koronavirus - bližnjevzhodni respiratorni sindrom, imenovan mers - so leta 2012 odkrili v Savdski Arabiji, ki je glavno žarišče te bolezni. Od takrat so na Bližnjem vzhodu zabeležili več kot 500 primerov okužb z mersom, ki se je od tam postopoma razširil na druge celine, vključno z Evropo in Severno Ameriko, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po navedbah WHO je stopnja smrtnosti med okuženimi z mersom 30-odstotna, zaradi pomanjkljivih ukrepov za njegovo zatiranje pa virus predstavlja razlog za zaskrbljenost.

Na nujnem sestanku odbora so strokovnjaki WHO zato prizadete države pozvali, naj izboljšajo nadzor nad preprečevanjem okužb v zdravstvenih ustanovah in več vložijo v raziskave, s katerimi bi ugotovili, kako se virus širi. Pozvali so tudi k osveščanju ljudi o mersu.

Prvi primer koronavirusa so medtem zabeležili tudi na Nizozemskem. Kot so danes sporočili z nacionalnega inštituta za javno zdravstvo in okolja, se je moški z mersom okužil med obiskom v Savdski Arabiji, trenutno pa je na zdravljenju v bolnišnici v Haagu. Njegovo stanje naj bi bilo stabilno.

Simptomi mersa so sicer vročina, kašelj in zadihanost, virus pa je smrtonosen predvsem za starejše ljudi.

Nizozemska je 13. država izven Savdske Arabije, kjer so doslej zabeležili primere koronavirusa. Od decembra lani so poročali o sumih ali potrjenih primerih v Egiptu, Grčiji, Jordaniji, Kuvajtu, Libanonu, Maleziji, Omanu, Filipinih, Katarju, Združenih arabskih emiratih, ZDA in Jemnu.

Simptomi mersa so sicer vročina, kašelj in zadihanost, virus pa je smrtonosen predvsem za starejše ljudi, ki že imajo zdravstvene težave, pojasnjuje francoska tiskovna agencija AFP. V Savdski Arabiji je zahteval že 152 življenj.