Zdravje

Otroška paraliza se širi

STA/J.P.
5. 5. 2014, 15.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Vse hitrejše širjenje otroške paralize predstavlja grožnjo mednarodnemu zdravju, s katero se je treba spopasti z intenzivnim cepljenjem, je danes opozorila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), potem ko so se v vrsti držav pojavili novi primeri te bolezni.

Po besedah pomočnika direktorja WHO Brucea Aylwarda po kriznih pogovorih o otroški paralizi trenutno stanje predstavlja grožnjo javnemu zdravju.

Lani so po svetu zabeležili 417 primerov otroške paralize, od tega jih je bilo 60 odstotkov posledica čezmejnega širjenja, kar povečuje skrbi, da bi se lahko bolezen razširila tudi izven držav, v katerih je virus trenutno še prisoten. Letos so zabeležili 74 primerov bolezni, od tega 59 v Pakistanu.

Aylward je danes novinarjem v Ženevi dejal, da če ne bo ukrepov, bo izkoreninjenje najnevarnejše bolezni, ki jo je mogoče preprečiti s cepivi, neuspešno. WHO je krizne pogovore sklicala prejšnji teden, potem ko so virus otroške paralize odkrili v desetih državah, med drugim v Ekvatorialni Gvineji, Etiopiji, Iraku, Izraelu in Somaliji. Poleg tega je otroška paraliza v Afganistanu, Nigeriji in Pakistanu še vedno endemična.

"Koordiniran mednaroden odziv je ključen za preprečevanje širjenja virusa otroške paralize po svetu," je še povedal Aylward. WHO je ob tem države, v katerih trenutno razsaja otroška paraliza, pozvala k cepljenju vseh prebivalcev in popotnikov, prav tako pa je svetovala obvezno cepljenje za vse njihove prebivalce, ki želijo odpotovati v tujino.