Zdravje

Danes si pripravite zdravo kosilo

M. Š.
28. 12. 2013, 08.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Ajurvedska dieta svetuje dnevno zaužitje 1500 kalorij, od tega naj bi jih kar 750 zaužili za kosilo. To pomeni, da si lahko po tej dieti za glavni dnevni obrok privoščite precej slastno kosilo: dva kosa pice (prej jo razrežite na osmine), zraven pa pojejte veliko solate z balzamičnim kisom, za sladico si privoščite še sadež.

Thinkstock

Slastno kosilo po ajurvedskem jedilniku
Ajurvedska dieta svetuje dnevno zaužitje 1500 kalorij, od tega naj bi jih kar 750 zaužili za kosilo. To pomeni, da si lahko po tej dieti za glavni dnevni obrok privoščite precej slastno kosilo: dva kosa pice (prej jo razrežite na osmine), zraven pa pojejte veliko solate z balzamičnim kisom, za sladico si privoščite še sadež. Druga, prav tako slastna možnost je velik hamburger z nekaj pečenimi krompirčki, solata z balzamičnim kisom in sadež. Če pa ste ljubiteljica špagetov, je ideja za glavni obrok skodelica testenin z mesno omako, skleda solate in manjši kos peciva. Ob tem seveda pazite, da so preostali obroki lahki, sestavlja pa naj jih čim več zelenjave, sadja in polnozrnatih izdelkov. In še en pomembna stvar: med obroki pijte veliko ajurvedskega čaja in vode.


Ste vedeli?
- Voda z okusom vsebuje več sladkorja kot krof.
- Kozarec kokakole vsebuje osem čajnih žličk sladkorja.
- Ko popijete pol litra vode z okusom, zaužijete več kot tretjino dnevno priporočenega odmerka sladkorja.


Manj kalorij, več idej
Pri razmišljanju pomaga 30 odstotkov manj hrane. S tem se dokazano izboljšata možganska aktivnost in sposobnost pomnjenja. In ne samo to: glede na veliko opravljenih študij rahlo zmanjšan vnos količine hrane s 1800 kalorijami dnevno celo podaljša življenje.