Zdravje

Lepotne skrivnosti noči

K. A.
25. 12. 2013, 19.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Ponoči preskoči proces obnavljanja telesa in obraza v najvišjo hitrost. Organizem izloči nekajkrat več srečnega hormona endorfina in tako podpre delo pomlajevalnega kolagena. Kdor veliko spi, ima rožnato polt in žanje komplimente. Naraven blagodejni proces lahko pospešimo s številnimi kozmetičnimi sredstvi, ki jih nanesemo pred spanjem, dobrodošle pa so tudi domače maske in kreme.

Kaj se zgodi, če ne spimo dovolj

Zaradi kroničnega primanjkovanja spanca se žilice na obrazu sčasoma stisnejo in prekrvitev oslabi. Ker so žilice le nekaj milimetrov pod povrhnjico, koža izgubi naraven rožnat videz. Stres se bo prej ali slej pokazal v obliki mozoljčkov, sivkaste ali rumenkaste utrujene polti. Tudi gubice in staranje kože nas presenetijo predčasno. Celicam je namreč odvzet nočni čas počitka, ko se najintenzivneje obnavljajo. Dermatologi opozarjajo, da se tudi ena sama neprespana noč pozna na koži, saj je vse do naslednjega poštenega počitka manj navlažena in bolj dovzetna za škodljive vplive sonca in smoga. Ključnega pomena za zdrav mladosten videz je torej od sedem do devet ur spanca. Vsako noč!

Spanec in kilogrami

Če ne spimo dovolj, se presnova upočasni in kalorije teže pokurimo. Po sedmih dneh spanja po štiri ure imamo presnovo deset let starejše osebe. Od spanja pa je odvisno tudi delovanje hormonskih žlez. Manj ko se izloči hormonov, teže ohranjamo zdravo telesno težo.

 Izbira nočnih krem je zares velika, nič manj kot sestavine pa je pomembna tehnika nanašanja.

Globok spanec s sivko

Če se težko zazibljemo v spanec, natrimo telo s sivkinim ali vaniljevim losjonom. Vonjavi delujeta pomirjevalno in pomlajevalno hkrati. Obenem sivka dodobra nahrani suho kožo. Enkrat na dva tedna si po vsem telesu vtrimo luščilo.
Kako nanesemo losjon? Masirajmo z močnimi krožnimi gibi proti srcu in z nežnejšimi krožnimi gibi stran od srca. Taka tehnika spodbuja prekrvitev in sprošča mišice.

Nočna nega mastne kože

Še posebej težavna za ličenje je zjutraj mastna koža, saj so žleze lojnice čez noč bolj aktivne in znajo povzročiti nove akne. Pred spanjem moramo torej na obraz nanesti kremo, ki absorbira odvečen loj. Pri blažjih aknah je zelo dobrodošla nočna krema z izvlečkom zelenega čaja. Na bolj problematično kožo pa nanesimo kremo, ki zavre nastajanje dihidrotestosterona, androgena, ki poveča sintezo loja.

Nega zoper gubice

Noč je idealen čas za glajenje gubic, kajti najučinkovitejše kreme vsebujejo vitamina A in C, antioksidanta, ki sta za polovico manj aktivna, če sta izpostavljena sončni svetlobi. Kožo ponoči dodobra nahranijo še peptidi, ki okrepijo naravne vezne lastnosti kolagena. Izbira nočnih krem je velika, nič manj kot sestavine je pomembna tehnika nanašanja:
Nočno kremo nanesemo na dobro očiščeno in vlažno kožo. Obraz osvežimo z vodo, najbolje z destilirano, ali s kamiličnim čajem in ga nato le nežno potapkamo z brisačo. Aktivne sestavine kreme zelo težko prodrejo v povsem suho kožo. Občasno pred nanosom nočne kreme na obraz nanesimo naribano jabolko, primerno za vse tipe kože. Hranilne sestavine jabolka kožo izdatno navlažijo, odprejo pore in jih pripravijo na nočno nego.

Za pospešeno rast nohtov

Pred spanjem na konice prstov dobro vtrimo kremo za obnohtno kožico. Bogato nočno kremo za obnohtno kožico lahko izdelamo tudi sami, če zmešamo dve žlički vazelina, pol žličke mandljevega olja in četrt žličke limoninega soka. Krema bo v temnem in hladnem prostoru zdržala 14 dni.