Zdravje

Seznam, ki je razburil svet

17. 12. 2013, 08.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Hrana je lahko zdravilo, je že davno povedal Hipokrat. Uradna medicina to sicer težko prizna, čeprav dnevno opozarja, da so nekatera živila nezdrava in druga priporočljiva. O tem je bilo veliko povedanega celo na sodiščih. Plaz ogorčenja in kritik pa se je vsul tudi na televizijsko mrežo CNN, kjer je v posebni oddaji o zdravju spregovoril medicinski strokovnjak dr. Sanjay Gupta. Kaj je zakrivil?

V prispevku z naslovom Pet vrst hrane, ki je ne bi smeli nikoli jesti, je za nezdrave ožigosal neekološko gojene jagode, belo čokolado, industrijsko pridelane kalčke, paradižnik v pločevinki in ribo mečarico. Če pogledamo sezname hrane, ki jo najbolj priporočajo za zdravje, je veliko od naštetega na vrhu. Zakaj je torej dr. Gupta ta živila postavil na negativen seznam?

Pet vrst hrane, ki je ne bi smeli nikoli jesti.

Pri neekološko gojenih jagodah je verjetno vzrok njihov neekološki izvor. Tam, kjer jagode množično gojijo, večinoma uporabljajo najrazličnejše kemikalije. V njih so na primer našli 13 vrst pesticidov, tudi prepovedane. Tovrstne kemikalije posebej škodijo nerojenim in majhnim otrokom. Vplivajo namreč na izločanje hormonov, na razvoj, lahko poškodujejo marsikateri organski sistem. Evropske službe, ki skrbijo za varnost potrošnikov, so ugotovile približno enako. Torej velja enako priporočilo kot za ameriške prebivalce: če imate radi jagode, izberite le ekološke. Domače z vrta so tako ali tako daleč najboljše.

Druga na črnem seznamu dr. Gupte je bila bela čokolada. Dr. Gupta je razložil, da ne vsebuje ničesar koristnega, kar ima običajna črna čokolada, je povsem predelana, čista kemija. Mnogo bolje je uživati črno čokolado, toda pazite, da ne vsebuje mleka.

Bela čokolada ne vsebuje ničesar koristnega.

In kaj je narobe s kalčki? Ne gre za tiste, ki jih doma v kozarcu ali pa v kalilniku morda gojite na oknu, temveč za industrijsko pridelane in še posebej tiste, ki jih konzervirane uvažajo z drugih koncev sveta. Kitajci denimo uporabijo tudi zdravju škodljive snovi, da bi pospešili njihovo rast. Najbolje bo, če kalčke še naprej gojite doma.

Posebno presenečenje je bil paradižnik v pločevinki. Vsa leta, odkar paradižnik spet priporočajo, ga priporočajo v konzervirani obliki, ker tako vsebuje še več koristnega likopena (ki koristi predvsem moški prostati) kot pa svež. Stvar je v pločevinki. Če je notranja stran prevlečena s posebno smolo, se ta lahko zelo hitro razgradi in prodira v vsebino. In to je tisto, kar nam lahko škoduje. Ta smola lahko vsebuje bisfenol A, sintetični estrogen, ki v človekovem telesu zmanjša količino antioksidantov, poslabša delovanje imunskega sistema, spremeni kemijske procese v možganih, vedenje človeka, lahko tudi poškoduje zarodek v nosečnici. Dr. Gupta bi moral pokazati samo pločevinke brez napisov in povedati, da so problematične samo tiste, ki imajo na notranji strani belo prevleko. Ta je namreč na pogled mikavnejša kot običajna siva pločevina. Paradižnikova mezga je torej še vedno koristna za zdravje, preverite samo, kakšna je pločevinka znotraj, ali pa uporabite mezgo v steklenih kozarcih.

Problematične pločevinke

In še spojine živega srebra v mečarici. Mečarica sicer sodi na seznam rib, ki nam jih priporočajo, ker vsebuje maščobne kisline omega-3. Že večkrat pa je bilo slišati opozorila, da so kontaminirane z živim srebrom. Čim večja je riba oziroma čim starejša je, več živega srebra vsebuje. Zrezkom iz mečarice se je torej bolje izogibati.