Zdravje

Čili pomaga shujšati!

Marijana Mandić
16. 12. 2013, 12.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Kajenski poper so ob njegovem odkritju želeli predstaviti kot nadomestek za poper, ki je bil množicam nedosegljiv. Zato se ga še danes drži prizvok manj vredne začimbe, v resnici pa lahko toliko postori za naše zdravje, da ga daleč prekaša.

Dreamstime

Čili ne sme manjkati pri mesnih jedeh, sejtanu oziroma pšeničnem mesu, siru, skutah, paštetah in jajcih.

Kaj je čili, kaj kajenski poper in kaj kajenska paprika?

Čili je vrsta feferonov in spada v družino razhudnikovk. Pri čiliju gre za plod ali prah natančno določene vrste čilija. Kajenski poper pa je mešanica več vrst posušenih rdečih čilijev, ki jih zmeljejo v droben prah. Kajenska paprika je le drugi izraz za kajenski poper. Do pred nekaj leti je bil edina pri nas dostopna vrsta čilija v prahu. Danes pa jih je možno kupiti že več in vsaka ima različno ostrino, ki jo začimbi daje zdravilna učinkovina kapsaicin. 

Kako čili zdravi?
Čili spodbuja in tonizira telo. Cel čili in njegov prah vsebujeta namreč, poleg kapsaicina, še elemente v sledeh - cink, baker in mangan, pa tudi folno kislino. Poleg tega je bogat z vitamini C, E in A. Uvrščajo ga kar med naravne antibiotike in antiseptike, zato o čiliju zlahka sklenemo naslednje:
-        Krepi imunski sistem, spodbuja prekrvitev, znižuje vročino, učinkuje protibakterijsko in protivnetno.
-        Kapsaicin podpira delovanje prebavnih organov in pripomore k boljši prebavljivosti mastnih živil. Študije potrjujejo, da utiša občutek lakote in pripomore k temu, da se hitreje nasitimo. Pomaga pri poškodbah sluznice želodca in dvanajstnika.
-        Čili širi žile, spodbuja prekrvitev in pripomore k zniževanju slabega holesterola.
-        Odlično redči sluz; podobno kot pri hrenu hitro začutimo, da nas je pogrelo, prepotilo in nam odprlo nos.
-        Čili je pomembna sestavina afrodizične kuhinje, težko pa se mu je upreti tudi zato, ker sprošča endorfine, hormone sreče, s čimer izboljšuje počutje in spodbuja k aktivnosti.
-        Zadnje študije so pokazale, da zaradi vsebnosti salicilne in acetilsalicilne kisline pomaga ohranjati močno srce in žilje, če ga redno uživamo, ravno tako pa zdravi krčne žile, migreno in celo glivice.
-        Čili pomaga shujšati, saj pospešuje izgorevanje maščob.

Kako ga uživamo?
Medtem ko v južnih krajih v jedi dodajajo kar cel čili, dajemo pri nas prednost čiliju v prahu v obliki raznih suhih mešanic in že pripravljenim omakam, kot so tabasko, kari, peperončin, mehiška omaka cholula ali  afriška omaka piri-piri. Dalj časa ko ga kuhamo, bolj pekoča bo jed, zato ga je najvarneje dodati tik pred serviranjem. Čili ne sme manjkati pri mesnih jedeh, sejtanu oziroma pšeničnem mesu, siru, skutah, paštetah in jajcih.  Zanimivo ga je dodati grahovi in krompirjevi juhi, rižu, cvetači in vsej dušeni zelenjavi, zlasti leči, grahu in fižolu. Pričaral nam bo južne kraje in olajšal prebavo.
Pri uporabi čilija v kulinariki je zelo pomembno, da ne pretiravamo, sicer se njegove koristne lastnosti lahko sprevržejo v škodljive. Dovolj je, da zaužijemo 3 miligrame čilija oziroma slabo noževo konico na dan.
Če kupimo dober, ekološko pridelan čili, svež ali posušen, ga rahlo strimo in namočimo v olivnem olju. Po nekaj tednih bomo lastniki kakovostnega pikantnega olja za začinjanje jedi.